Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det här är bilder som ingen tidigare har sett”

Foto: Born To Fly.
Foto: Born To Fly.
Foto: Born To Fly.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN

TOKYO. Armand Duplantis laddar för att ta hem OS-guldet i stavhopp.

Samtidigt ska filmen om honom färdigställas.

Och en viktig pusselbit har nu fallit på plats – efter en intensiv sökinsats i USA.

– Det här är bilder som ingen tidigare har sett. Jag har varit på jakt efter dem i tre år, säger filmskaparen Brennan Robideaux till SportExpressen.

Den 31 juli är det dags för Sveriges största guldhopp att kliva in i OS i Tokyo. Då ska Armand Duplantis kvala i herrarnas stavhopp.

Planen? Att bekanta sig med banorna och enkelt ta sig vidare till final. Där ska han sen upp högt över sex meter och ta hem segern.

– Hoppar jag på min högsta nivå, då borde jag ta hem guldet, säger Duplantis.

Ett OS-guld skulle inte bara vara hans största seger i karriären. Det skulle också vara ett perfekt slut på filmen ”Born To Fly” som släpps senare i år.

Dokumentärfilmaren Brennan Robideaux har följt Armand Duplantis ända sen 2017. Det var innan han klarade drömgränsen sex meter. Det var innan han tog EM-guldet i Berlin och fick sitt stora internationella genombrott. Det var innan han två gånger om slog världsrekordet i stavhopp.

– Det är rätt galet när man tänker på det, säger Robideaux när SportExpressen får en pratstund med honom.

– Jag började filma en pojke som bodde i mina hemtrakter, för jag tyckte det var lite coolt att han satsade på stavhopp. Och nu har den pojken slagit världsrekord och blivit en av friidrottens absolut största stjärnor.

Jakten på förvunna filmerna

Tanken var egentligen att filmen skulle släppas förra året, men pandemin kom i vägen. Brennan Robideaux menar dock att den speciella situationen gav filmen ytterligare ett lager.

– Jag tror att pandemin gör filmen ännu mer intressant, eftersom huvudpersonen hamnar i en väldigt svår situation och får ett hinder som han måste hantera. Hur håller han uppe motivationen? Hur bibehåller han sin form? Innan pandemin bröt ut hade han precis satt nytt världsrekord och allting såg så bra ut inför OS – hur skulle det här påverka allting? Jag kan säga att han påverkades väldigt mycket av pandemin, säger Robideaux.

Pandemin gjorde också att Brennan Robideaux kunde göra ytterligare ett försök att hitta allt filmmaterial som skulle finnas på ”Mondo” från när han var liten.

– Herregud, det där är en lång historia, säger Robideaux och skrattar.

– Jag visste ju att det skulle finnas filmmaterial på ”Mondo” eftersom hans farfar Bob lagt upp klipp på YouTube från när ”Mondo” tävlade som ung. Men ingen visste var orginalmaterialet fanns, det var försvunnet under de tre första åren som jag jobbade med filmen.

Det låter frustrerande?

– Minst sagt! Jag och hans mamma Helena hade redan vänt upp och ner på deras hus en gång, kollat igenom varenda skåp och vrå. Vi hittade filmer på alla deras barn utom ”Mondo”. Jag åkte hem till deras farfar också och gick igenom hela deras hus. Filmerna var försvunna! Det var helt sjukt. För mig var det här ju väldigt, väldigt viktiga klipp. Nödlösningen hade annars varit att använda klippen från YouTube som var i dålig kvalitet, med text som lagts över bilderna.

– Jag höll på att bli galen där. Men till slut hittade jag filmerna.

Problem med batteriet

Brennan Robideaux berättar att han och Helena Duplantis bestämde sig för att göra ett sista försök. Den här gången var de så noggranna som det bara gick att vara.

– Vi rev ut hela huset i princip. Och då hittade vi en kamera som vi inte sett förut. Problemet var bara att kameran inte gick att sätta igång, den var helt död. Men Greg sa: ”Hmm, det kan faktiskt vara någonting på den där.” Då blev jag så klart taggad.

– Jag gick in på Ebay och köpte ett nytt batteri till kameran. Jag fick vänta i en och en halv vecka tills det kom fram. Men batteriet var så klart inte laddat, så jag fick beställa en laddare från Ebay och vänta ytterligare en vecka innan jag kunde få igång kameran. Men till slut var kameran i gång. Och där hittade jag 26 000 klipp och 60 procent av dem var på ”Mondo” och hans bröder. Jag kände bara: ”Åh, herregud!”

I klippen kunde Robideaux bland annat se hur ”Mondo” hoppade stavhopp ute på familjens matta i trädgården när han bara var några år gammal. Och se när han gör helt andra saker som barn, som att spelar munspel till exempel.

– Det här är bilder som ingen tidigare sett och för mig som filmskapare var det ju helt ovärderligt material. Framför allt bilderna när han hoppar stav där hemma. Det är fascinerande att se, säger Brennan Robideaux.

Hur lång kommer filmen att bli?

– Runt 90 minuter, det är planen.

När kommer den släppas?

– Jag kan inte avslöja för mycket än, men vi är väldigt nära att säkra distrubitionen. Den kommer senare i år någon gång och det kommer gå att se den i Sverige.

Hur tror du att den svenska publiken kommer ta emot filmen?

– Bra, hoppas jag. Jag ser faktiskt allra mest fram emot att få visa upp filmen i Sverige. Ganska mycket kommer handla om hans beslut att tävla för Sverige och vi får följa med när han lär sig svenska och kommer in mer och mer i den svenska kulturen. Det finns många lager i den här filmen, det är inte bara en stavhoppare som slår världsrekord.

Till sist: Hur viktigt är det för filmen att ”Mondo” vinner OS-guldet?

– Haha, nu ska vi inte sätta för stor press på honom. Det blir en bra film även om han inte tar guldet. Men det är klart, den blir ännu bättre om allting slutar med ett OS-guld.