”Det är inhumant – vi har blivit lurade”

Candy Jacobs delar med sig av sin isolering på Instagram.
Foto: Privat / Instagram
Candy Jacobs delar med sig av sin isolering på Instagram.
Foto: Privat / Instagram
Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS BILDBYRÅN

TOKYO. De OS-utövare som testat positivt för covid-19 under spelens gång tvingas till total isolering. 

Den nederländska skateboardstjärnan Candy Jacobs berättar nu om hur hon kämpade i flera timmar för att få öppna ett fönster i 15 minuter. 

– Det är inhumant, säger hon, efter att ha suttit isolerad i åtta dygn, på Instagram

Diskussionen om och kring coronaviruset har dominerat rapporteringen och rubrikerna kring OS i Tokyo. På onsdagen upplevde Tokyo sin värsta dag sedan i vintras med över 3000 nya bekräftade fall. 

Antalet sjukdomsfall direkt kopplade till OS nådde på onsdagen 174 stycken, varav 18 är utövare. De utövare som bott i OS-byn flyttas till ett annat hotell efter sina positiva test. 

Där lever de under sträng isolering. 

Berättar om isoleringen på covid-hotellet

Den nederländska skateboardstjärnan Candy Jacobs testade positivt under spelets gång och skickades omedelbart till Tokyospelens covid-hotell där hon suttit i åtta dygn. 

Enligt Jacobs helt utan att ens få ta en nypa frisk luft ens. Därför genomförde hon en strejk i går, där hon vägrade röra på sig. 

– Jag sa på hotellet att vi behöver luft. Det är inte okej det som händer, säger hon i en video på Instagram

– Jag satte mig bara ner och vägrade röra mig innan något hände. Det tog nog sju eller åtta timmar, men till slut gick de med på att låta oss stå vid ett öppet fönster i 15 minuter per dag. Att få ta en nypa friskt luft var sen sorgligaste och bästa stunden i mitt liv. 

”Mer än vad många klarar av”

Friidrottstränaren PJ Vazel har uppmärksammat förhållandena som de covidsmittade utövarna lever under och menar att det inte är vad förbunden och arrangören kom överens om innan OS. 

”Vi uttryckte vår oro inför OS och krävde att man skulle ta utövarnas mentala hälsa i beaktning. Av utövarnas vittnesmål att döma så är det inte så. Då har vi blivit lurade”, skriver han på Twitter.  

Jacobs är även hon inne på att det är en enorm mental påfrestning. 

– Jag hoppas aldrig behöva uppleva det här igen, för det är omänskligt och mentalt dränerande. Först får man sin OS-dröm krossad sen att behöva vara med bara sig själv 24 timmar om dygnet... det är mer än vad många klarar av. 

Frågan om mental ohälsa har blivit ett stort samtalsämne under OS. Naomi Osaka, som tände OS-elden på invigningen, har varit öppen med sin mentala ohälsa. USA:s megastjärna Simone Biles drog sig ur lagtävlingen och Jenny Rissveds berättade efter sin tävling att hon var ”jävligt glad” att åren som gått sedan förra OS var över. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program