Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är en riktig jäkla röra i svenska laget

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

RIFU. Det är en riktig jäkla röra. 

Vem är det egentligen som spelar?

Det är så Sverige stormar vidare i detta OS. 

Det hade pratats om Nepartak i flera dagar, tyfonen som i värsta fall skulle vända upp och ned på hela OS. 

Allra först skulle den rulla in över de norra delarna av Japan. Det var också norrut som det svenska fotbollslandslaget hade åkt för den sista matchen i gruppspelet, den mot Nya Zeeland. 

Och när det närmade sig matchstart var det på väderfronten... hur lugnt som helst. 

Som en vanlig varm, halvmulen sommardag. 

Om det inte tycks gå att lita på varken meteorologer eller väderappar i Japan så kan det vara ursäktat med att vädret växlar lika snabbt som Peter Gerhardsson byter startelvor. 

För är det något som har blivit Peter Gerhardssons signum de senaste åren så är det hans konsekvens att ändra, byta och så någon ändring till på det. 

De känns helt ärligt ofta som en jäkla röra. 

Kaffet i halsen

Ibland är förändringarna mindre, som mot Australien senast då Gerhardsson till exempel satte Sveriges bästa spelare från USA-matchen, Stina Blackstenius, på bänken. 

Eller som i dag mot Nya Zeeland, då det var betydligt mer snurr, när den svenske förbundskaptenen satte in åtta spelare från start som tidigare inte startat i OS, fyra av dem inte spelat alls. 

Men om man blev förvånad och satte det franska kaffet i halsen när Peter Gerhardsson gjorde i stort samma sak på VM för två år sedan när Sverige skulle möta USA, så känns det väldigt väntat nu. 

Och det handlar inte om att Gerhardsson vill lufta spelare i en betydelselös match, för i dagens match stod en förstaplats i gruppen på spel.

Utan det är hans strategi, att gång på gång gå runt på spelare, något som också verkligen har visat sig fungera. 

Och framför allt, något som de svenska spelarna känner sig trygga i. När de kommer in och får chansen så är det med självförtroende och ett lugn att det vet vad de ska göra. 

Lattjade i halvtidspausen

Sveriges äldsta spelare, 38-åriga Hedvig Lindahl, som för dagen satt på bänken sa på samlingen inför OS att hon i början när Peter Gerhardsson och Magnus Wikman tog över tyckte att det var ”samma sak, om och om igen” på träningar och taktikgenomgångar.

Och visst fattar man att de har nött och nött, men så har också det svenska landslaget ett eget spel och en egen idé om vad man vill. Något som Lindahl i nästa mening också sa, ”det har gett utdelning”. 

Och det är inte bara elva givna spelare som är införstådda med den. 

På plats i Tokyo finns 22 svenska fotbollsspelare, och Peter Gerhardsson litar på varenda en av dem. I dag mot Nya Zeeland visade spelare som Hanna Bennison, Filippa Angeldahl och Madelen Janogy att de har självförtroende och vet vad de ska göra i Gerhardssons bygge. 

Samtidigt som storstjärnor som Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Caroline Seger var de som lattjade runt på planen under halvtidsvilan. 

På fredag spelar Sverige kvartsfinal i OS på Saitama stadion i Tokyo, där man i lördags slog Australien. 

Då kommer det garanterat vara en ny startelva igen, och just det kan vara Sveriges vassaste vapen i OS. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program