”Det är därför som de lockas av mig”

Kosovare Asllani.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kosovare Asllani.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Hon säger att hon har blivit bättre på allt och ständigt utvecklas. 

Samtidigt har Kosovare Asllani, 31, hittat harmonin. 

I en intervju berättar den svenska anfallsstjärnan om varför hon gillar att posera på bilder, Sveriges möjligheter i OS, ledarrollen i landslaget och varför hon ofta säger nej. 

– Det finns många som vill utnyttja mitt varumärke.  

Tre dagar utan fotboll, det var vad Kosovare Asllani hade innan det var dags för samling inför OS och sedan avfärd till Japan. 

Säsongen i Real Madrid var lång, men Asllani menar att det inte kommer att vara ett problem, och att orken finns. 

Allt handlar om inställning. 

– OS är det roligaste som finns och det har varit målet under hela året så det hade varit dumt att vara trött nu. Vilan får komma sedan. 

Bara veckor efter att Sverige hade tagit brons på VM i Frankrike 2019 skrev Kosovare Asllani på för CD Tacón, ägt av Real Madrid. Asllani blev klubbens första värvning och ”Madridista”. 

Från och med den gångna säsongen har laget också gått under namnet Real Madrid.

Spanska Real har varit Asllanis favoritklubb sedan barnsben, men under våren och försommaren gick rykten att hon var på väg bort. 

– Det är ingen hemlighet att jag hade anbud. Men jag går på magkänsla i nästan alla mina beslut. Ibland väger sådant som känslor och var min passion ligger tyngre än till exempel ekonomi. 

”Jag känner mig väldigt älskad”

Saker som att Asllani varit med från start och lagt grunderna i laget spelade in i hennes val att i juni skriva på ett nytt kontrakt med Real Madrid.

– Och det var otroligt viktigt att vi tog en Champions League-plats för mitt beslut. Nu vill jag vara med och skörda frukten och det känns otroligt kul att fortsätta vara en del av klubben och hjälpa dem att ta ytterligare kliv framåt. Det är något speciellt med att ha varit med från start och byggt upp grunden. Vi har enormt fina fans och jag känner mig väldigt älskad. 

Real Madrid slutade tvåa den gångna säsongen, ett resultat Asllani är nöjd med. 

– Jag tycker absolut att det är godkänt första säsongen. Klubbens utveckling har gått snabbare fram än vad jag trodde den skulle göra. Och långsiktigt är det absolut ett mål att vinna Champions League. 

”Får axla den rollen”

Kosovare Asllani säger att hon känner sig mer harmonisk än tidigare. 

– Jag tror att man landar efter ett antal år utomlands. Jag har fått en bredare erfarenhet och har jag fått axla en ledarroll som jag är bekväm i och känner att jag finns i både klubb- och landslag för att hjälpa de andra. 

– Jag tycker att jag har mycket att bidra med, även utanför fotbollsplanen. 

Kosovare Asllani tillsammans med Hanna Glas och Sofia Jakobsson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Kosovare Asllani är den svenska kvinnliga fotbollsspelare med flesta antal följare i sociala medier. Det är också hon som syns mest i reklamsamarbeten. 

Något hon själv menar inte är en tillfällighet. 

– Jag tror att jag är den första på damsidan som jobbar på det sättet som jag och mitt team gör. Men det är också väldigt medvetna val jag gör i mina samarbeten. Jag hade kunnat stå med tusen saker och säga ”köp det här”, men det tänker jag aldrig göra. 

– Vi tackar nej till 99 procent av alla förfrågningar. Det finns många som vill utnyttja ens varumärke. Men jag vill att det ska vara trovärdigt och att jag ska bli respekterad som damidrottare. 

Att sponsorer dras till Asllani och att reklamerbjudandena duggar tätt har hon en egen förklaring till. 

– Jag är väldigt tydlig med vad jag står för och är inte rädd för att säga vad jag tycker, även om jag får en del skit för det. Det och att jag har en annan bakgrund tror jag är lockande med mig. 

”Har inte åldern för att vara modell”

Att se den svenska anfallsstjärnan fronta olika magasin hör inte heller till ovanligheterna, på sitt Instagram-konto delade Asllani nyligen bilder där hon poserar för tidningen Plaza. 


Kosovare Asllani på sitt Instagram-konto.
Foto: PRIVAT

Flera av kommentarerna under bilderna handlar om att Asllani ser ut som en modell och borde satsa på modellyrket, något hon själv skrattar åt. 

– Jag tror inte att jag har åldern längre för att vara modell. Men jag tycker att det är kul, jag älskar kläder. Men modellyrket är nog ingenting för mig. 

”Vi är en guldkandidat”

Sverige har fått en strålande start i fotbollsturneringen i OS. I går slog man de regerande världsmästarna USA med 3–0 i den första gruppspelsmatchen. 

– Det var ett otroligt bra resultat, jag sa det inför matchen att det är en drömmig match att spela, OS-premiär mot USA, världsmästarna. Vi var fokuserade och vi gjorde jobbet hela matchen. 3–0 mot USA är en stor självförtroendeboost. 

Hur långt tror du att Sverige går i OS?

– Min målbild är att vi går hela vägen. Och jag ser definitivt oss att vara en av guldkandidaterna. 

När Asllani pratar om sin egen utveckling som fotbollsspelare de senaste åren så är det med god självkänsla. 

– Jag tror att jag har utvecklat alla delar, de flesta utifrån säger försvarsspelet, men jag tycker helheten att har blivit bättre. Att hitta spelvägar och att vara spelbar, att jag har en fysisk nivå som utvecklas hela tiden. Det är min styrka. 


LÄS MER: Lindahl reagerar efter bilderna på Lindelöf 

LÄS MER: Magdalena Eriksson: ”Jag vet att jag tar en risk” 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program