Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det absolut tyngsta var att se resten av laget åka”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Med ett par dagar kvar till OS-premiären kom mardrömsbeskedet.

Främre korsbandet var av.

– Det absolut tyngsta var att se resten av laget åka mot OS-byn, säger Isabelle Andersson i en intervju om de tunga dagarna i Japan, handbollsdamernas succé och vägen tillbaka.

Det var i de svenska handbollsdamernas genrep mot Norge, i japanska Fukuoka, som den olyckliga skadan inträffade.

Med ett par dagar kvar till premiären tog 21-åriga Isabelle Anderssons OS slut, innan det ens hade börjat.

– Jag kom in i banan i en rörelse och skulle göra stegen som jag gjort tusentals gånger tidigare, sen tog det bara stopp, knäckte till och jag kände direkt att något var fel. Men eftersom jag aldrig varit skadad tidigare så visste jag inte hur allvarligt det var, sa hon i ett pressmeddelande.

På tv har hon fått se sina lagkamrater gå fram som en ångvält i turneringen och under onsdagen är laget storfavorit att säkra semifinalplatsen mot Sydkorea.

När SportExpressen når Andersson ett par veckor senare är hon dämpad.

– Jag var med på hela resan fram till OS. Givetvis känns det jobbigt att inte få vara med och slutföra den resan. Samtidigt är det kul att det går bra för dem. Men… så klart känns det skit att inte få vara med, säger hon.

Andersson: ”Då förstod jag”

Mittnian berättar vidare om den blytunga smällen.

– Jag kände väl direkt när det hände att det var illa. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”Det är nog så här det känns”. Men jag hade aldrig skadat mig allvarligt tidigare, så jag visste ju ingenting. Men när jag såg fysioterapeuterna titta på varandra, då förstod jag. Det här var inte bra.

Sjukhuset låg bara ett par hundra meter från idrottshallen och en timme efter att det small till var Isabelle Anderssons knä magnetröntgat.

Efter att det konstaterats att det främre korsbandet var av följde en tortyrliknande väntan.

– Det var omtumlande dagar i Japan. Riktigt jobbiga, säger hon.

– Det absolut tyngsta var att se resten av laget åka mot OS-byn, samtidigt som jag blev kvar och väntade på mitt plan hem till Sverige. Jag ville liksom bara hem. Det var inte en rolig resa. Jag åkte hem med några judo-reserver, så jag var inte helt ensam, men det var drygt att sitta där i elva timmar och jag hade ju ont. Nej… det var en lång och jobbig resa för mig, helt klart.

Tror på Sverige i OS-final

Hemma i Sverige följer hon, och imponeras av, det svenska landslagets resa mot medaljerna.

Och att de blågula kan gå långt, det råder det ingen tvekan om, enligt Andersson.

– Jag tror absolut att de har chansen att gå till final, det de har visat har hållit väldigt bra nivå. Jag tror absolut att de slår Sydkorea och i en semifinal kan allt hända. Det lag som vill det mest kommer gå till finalen och jag tror på Sverige.

Vad har varit nyckeln i OS?

– Det har varit mycket fokus på att få upp tempot i spelet. Att straffa motståndarna vid misstag, det har varit framgångsreceptet i den här turneringen. Vi har spelare på alla positioner som har höjt sig ett par nivåer. Inte bara förlitat sig på ett fåtal spelare.

Hur mycket har Tomas Axnérs ledarskap betytt?

– Det är klart att det är viktigt att ha en bra tränare med tydliga värderingar och riktningar för hur spelet ska se ut. Det såg inte så bra ut under EM i höstas, men vi har fortsatt på samma spår och alla gör det tillsammans.

Isabelle Andersson, som till vardags spelar för H65, förra säsongen i SM-final, drömmer om att få vara med och slåss om SM-guldet nästa vår.

– Jag vet inte hur lång tid det kommer ta att komma tillbaka. Jag ska operera mig den 18:e och jag hoppas att jag ska vara tillbaka i spel lagom till slutspelet våren 2022, säger hon.


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: OS-finalen i fotboll • TV-tider och information