”De hade väldigt stor mun – vill visa dem”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

TOKYO. Hon tog sig till OS efter överklagan till domstol.

Ryttaren Mathilda Karlsson designar sina egna tävlingskläder och tävlar för Sri Lanka på ”en av världens bästa hästar”.

– Det hade varit dumt att tro att jag skulle kunna ta plats i det svenska laget, säger 36-åringen från Kristianstad.

Tokyokvällen är varm och mörk, men Mathilda Karlsson är svår att missa på ridstadion i sina vita ridkläder och stora leende. Hon har precis gjort det som såg omöjligt ut för två år sedan.

Hon har fått göra OS-debut för Sri Lanka.

– Helt fantastiskt! Det är en otrolig upplevelse att få vara här, säger Mathilda Karlsson.

– Ni vet hur det har varit för oss. Mycket upp och ner.

Vägen till Tokyo har varit lång och snårig för Karlsson som adopterades till Sverige från Sri Lanka när hon var tre månader gammal. Hästintresset växte under uppväxten i Kristianstad och 2017 fick hon göra debut på internationell toppnivå i ligan Global Champions League.

Mathilda Karlsson drömde om att få rida OS, men att ta plats i det svenska hopplandslaget är svårt. I samband med debuten i Global Champions League reste hon till sitt hemland Sri Lanka för första gången sedan adoptionen. 

Då bestämde hon sig. Mathilda Karlsson ville bli Sri Lankas första ryttare att tävla på OS.

Blev av med OS-plats – överklagade till domstol

2019 kvalade 36-åringen in till spelen i Tokyo, men då startade en resa som skulle sluta i domstol. Det internationella ridsportförbundet FEI strök nämligen resultat från tävlingar där Karlsson deltagit, för att de bland annat ansåg att startfältet var för litet för att ge rankingpoäng.

Poängtappet gjorde att Mathilda Karlsson inte länge var kvalificerad till OS.

Hon överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol (CAS) och fick rätt. Processen tog över ett år.

– Det har känts som något personligt. Jag blev stämplad som att jag gjort något fel och har behövt rättfärdiga mig själv för bland annat medier, sa Mathilda Karlsson inför OS.

Mathilda Karlsson: ”Kände oss som vinnare när vi kommit hit”

Väl på plats i Tokyo försöker hon inte tänka så mycket på den tuffa vägen till OS.

– Min häst har aldrig tänkt att han inte skulle till OS, det har han ju trott hela tiden. Men för mig har det varit mentalt upp och ner, säger Mathilda Karlsson och fortsätter.

– Jag är ganska cool som person. När jag fick beslutet att jag skulle få åka, då var allt glömt. I stället har alltid fokus legat på att göra oss redo. Det har varit den ena coola upplevelsen efter den andra. Vi kände oss som vinnare redan när vi kommit hit.

Kommer du hit med känslan att ”nu ska jag visa dem”?

– Verkligen! 

Och vilka är ”dem”?

– De som hade väldigt stor mun när poängen togs tillbaka och som inte hade någon koll på vad allt handlade om. Det är mest för dem jag vill visa.

Gick inte vidare till final: ”Jättebesviken”

Debuten blev dock inte som hon och hästen Chopin Va tänkt sig. Efter två vägran i det individuella kvalet uteslöts ekipaget och får därför inte tävla i onsdagens final.

– Det är klart att jag är jättebesviken för jag vet att jag sitter på en av världens bästa hästar. Det är bara otur att vi inte fått rutinen som vi hade behövt innan OS. 2020 var svårt för alla så klart, men om vi hade kunnat hoppa några femstjärniga tävlingar hade jag känt mig lite rutinerad. Jag gick banan och tänkte att det skulle gå ganska bra.

Stödet från Sri Lanka: ”Fick stänga av min telefon”

I Tokyo får Mathilda Karlsson hjälp och stöttning av det svenska och tyska landslaget. Men som historiens första OS-ryttare för Sri Lanka får hon också sköta en hel del på egen hand.

– Vi har visserligen en federation men det här är ”one man show”. Vi har fått göra allt själva: designa kläder, gjort alla papper, boka flyg och hotell... samtidigt är det rätt kul!

Stödet från hemlandet har varit enormt inför och under OS.

– Det har varit helt otroligt. Jag fick stänga av min telefon, på en kvart hade jag 349 samtal och meddelanden. Allt var supersnälla meddelanden som vill gratulera mig, säger Mathilda Karlsson.

Kan tävla för Sverige i framtiden: ”Hade varit jättestolt”

Nu siktar 36-åringen mot VM och asiatiska spelen, där hon hoppas kunna slåss om medaljerna.

– Det här är mitt första mästerskap, så vi tar med oss otroligt mycket erfarenhet. Vi ska hem och ladda om nu. Det är mycket som jag i efterhand tänker att jag skulle gjort annorlunda, men också en del som jag tänkt efteråt : ”shit, vad bra det här var”.

Skulle du kunna tänka dig att tävla för Sverige i framtiden?

– Sverige har ett så starkt lag så det vore dumt av mig att tro att jag kan ta en plats bland de starka ryttarna. Jag menar, när man har Rolf-Göran Bengtsson som reserv... då vet man vilket starkt lag det är, säger Mathilda Karlsson och fortsätter.

– Jag hade varit jättestolt att tillhöra Sverige, absolut. Men det hade varit dumt att tro att jag skulle kunna ta plats i det svenska laget nu. Jag ser det som att jag här får chans att samla erfarenhet att kunna göra det en dag.

Den individuella finalen avgörs 12.00 svensk tid på onsdagen. Alla tre svenska ekipage var felfria i kvalet och slåss om medaljerna: Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnson och Henrik von Eckermann.