Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brittisk covid 19- ilska: ”Chockad”

Jessie Knight.
Foto: CRAIG BROUGH / REUTERS BILDBYRÅN
SOK:s läkare Per ”Pliggen” Andersson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. Den brittiska hinderlöparen Zak Seddon rasar mot covid-restriktionerna på OS. 

Han är en av sex atleter som smittspårats och nu sitter i karantän.

”Vi har varit fast inomhus i sex dagar nu”, skriver han på Twitter

Sex brittiska atleter sitter i karantän efter att de på ett plan till Tokyo suttit nära en person som testat positivt för covid-19. Två av dem är häcklöperskan Jessie Knight och hinderlöparen Zak Seddon. 

De båda har emellertid testat negativt för viruset och ser ut att komma till start i respektive tävlingar. 

– Direkt så sjönk pulsen eftersom att jag trodde att jag också skulle ha det (covid-19). För att vara ärlig så hade jag panik. Jag ringde min tränare och sade ”snälla, ring inte min familj” eftersom jag trodde att de också skulle få panik, säger 27-åriga Knight till The Guardian.

Rasar på Twitter

Zak Seddon, som tävlar i 3 000 meter hinder, var också på samma flyg. Han har nu suttit i karantän i sex dagar och skriver att på Twitter att han är besviken på hanteringen. 

Vi har varit fast inomhus i sex dagar nu, med elva negativa test och alla är dubbelvaccinerade. Chockad att vi inte får komma tillbaka till en covid-säker miljö. Mitt OS-äventyr kommer att tillbringas ensam, förutom några enstaka socialt distanserade timmar om dagen”, skriver han. 

Sedan tidigare har funktionärer för OS smittats av viruset och även en del atleter. Under onsdagen meddelades det att den chilenska taekwondoutövaren Fernande Aguirre testat positivt på flygplatsen och sattes i karantän. 

Svenska läkaren: ”Då stiger nervositeten”

Ingen svensk har hittills smittats av covid-19. SOK:s läkare Per ”Pliggen” Andersson menar att det finns en oro bland de svenska idrottarna. 

– Det är klart det finns, helt klart. Det har funnits med oss i 18 månader och nu med OS runt hörnet... Då stiger nervositeten än mer, säger han. 

Det finns sjukdomsfall i OS-byn, hur tänker du kring det? 

– Det förstärker bilden att det arbete som vi gjort innan och den förberedelse vi gjort måste klicka till 100 procent. Vi vet att det finns smitta inne i byn, det gör ju att de åtgärder vi tagit och som måste funka på plats faktiskt fungerar.

Vad är det ni gör? 

– Vi har en jättetät diskussion med alla aktiva och förstärka det som vi jobbat på i lång, lång tid. Dessutom att det finns med på en rimlig nivå för de aktiva med. Det får inte ta för stor plats, för de aktiva måste fokusera på att prestera.

Finns det en plan om vi får ett svensk positivt provsvar?

– Det är alltid individuella åtgärder vid varje fall. Men generellt så finns det en handlingsplan som vi måste förhålla oss till. Sedan måste vi utifrån det se vad vi kan och måste göra, säger Andersson avslutande. 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 

LÄS MER: Jessica Almenäs om OS-jobbet, familjelivet och influencer-inkomsten 

LÄS MER: OS-guldvinnaren: ”Svårt att visa mig i bikini nu”