Blodiga scenerna: ”Han kollade konstigt på mig”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO. Tommy Macias, 28, kom till Tokyo för att ta medalj.

Det slutade med ett blodigt sår, ett missat korsgrepp – och respass i åttondelsfinalen.

– Jag är besviken på mig själv, säger Macias.

Nej, det blev inte som Tommy Macias hade tänkt sig. 28-åringen tog silver på VM och hoppades på medalj när judons 73-kilosklass i dag skulle avgöras inne i OS-arenan Nippon Budokan, men det var aldrig ens nära.

Macias hade först problem i sextondelsfinalen mot Victor Scvortov från Förenade Arabemiraten och hamnade i underläge – men i sista stund fick han till en kvittering och sen avgjorde Tommy Macias i förlängningen med ett kast.

I åttondelsfinalen väntade EM-mästaren Akil Gjakova från Kosovo. Och det blev blodigt.

”Backade hela tiden”

Matchen hade precis börjat när domaren klev in och bröt eftersom Gjakova hade rivit upp ett blodigt sår över bröstet på Macias. Svensken fick då kliva ut till läkare och stå där i några få minuter, medan de lappade ihop såret.

– Jag vet inte vad som hände där. Jag såg bara att han kollade konstigt på mig och domaren klev in. Jag antar att han rev mig, säger Tommy Macias när SportExpressen och övriga medier träffar honom efteråt.

Påverkade det någonting att du fick stå där och vänta under läkarvården?

– Nej, inte i början av matchen. Det hade ju gått typ 30 sekunder. Man får lite extra vila bara.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

När matchen återupptogs var det Tommy Macias som attackerade och Gjakova som försvarade. Men det var ändå Gjakova som lyckades knipa en waza-ari (en halv poäng) och säkra segern i slutskedet av matchen.

– Jag kunde se hur han backade hela tiden. Jag tror att han backade i fyra minuter. Jag kände att han var rädd för mitt grepp...

– Det känns som jag hade kontroll på matchen ända fram till den där sista situationen.

Missade korsgreppet

Vad var det som hände där?

– Jag kör ett korsgrepp och där måste det komma ett kast inom få sekunder, annars får man en varning. Jag hade haft samma situation i en situation tidigare och kände att jag fick honom ur balans då. Men jag får honom inte i greppet och måste gå ur – och då kontrar han.

Blev du förvånad?

– Nej. Såna situationer ska jag vara van vid. Men jag är besviken på mig själv att jag gick in i den situationen från första början.

Tommy Macias suckar.

– Jag är bara besviken just nu. Det är tråkigt att det tar slut så snabbt. Men jag har hållit på med på judo en lång tid, jag vet förutsättningarna är. Ibland förlorar man första matchen, ibland går man hela vägen. Det är tufft, men det är så det är.