Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blackstenius är nu bäst genom tiderna

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

YOKOHAMA/STOCKHOLM. Stina Blackstenius, 25, gav Sverige ledningen i OS-finalen mot Kanada. 

Anfallaren blev samtidigt historisk som ensam svensk att göra sju mål i OS-sammanhang – ett mål mer än Lotta Schelin. 

– Det är en fantastisk prestation, skriver Schelin i ett sms till SportExpressen. 

Blågult förlorade finalen efter en straffrysare. 

Sverige möter Kanada i OS-finalen i detta nu. Matchen inleddes försiktigt av båda lagen där blågult började piggt men därefter kom Kanada in i matchen och hade ett par halvchanser. 

Men i den 34:e matchminuten spräcktes nollan. 

Stina Blackstenius mötte ett perfekt inslagen inlägg av Kosovare Asllani och 1-0 var ett faktum. Målet var Blackstenius femte under det här mästerskapet och dessutom har hon nu skrivit in sig i historieböckerna. 

Lotta Schelin: ”En fantastisk prestation”

Den 25-årige anfallaren är numera ensam svensk att göra sju mål i OS-sammanhang. Ett mål mer än Lotta Schelin. 

– Det är en fantastisk prestation och Stina har gjort en superfin turnering. Och det är så häftigt att hon får göra mål i ännu en OS-final, säger Lotta Schelin till SportExpressen. 

Discovery-experten Emlie Ölander stämmer in: 

– Hon är så smart i straffområdet och skapar sig tid där. Det är ett fint mål och det är tydligt att det finns en bra kemi mellan spelarna, säger Ölander. 

Kanada vann på straffar

När det gäller OS-finaler har Blackstenius gjort två mål totalt (hon gjorde ett mot Tyskland i finalen 2016). Endast Carli Lloyd och Tiffeny Milbrett har gjort fler – tre stycken var. 

Vem som har gjort flest mål överlag på OS? Brasiliens storstjärna Cristiane har gjort 14 och Nederländernas målspruta Vivianne Miedema står på tio fullträffar i samma turnering. 

Kanada kvitterade i den andra halvleken efter straffmål och tog matchen till förlängning och sedan straffar. Väl där var Kanada vassare och knep OS-guldet. Sverige får nöja sig med ett silver – igen.

Efter den tunga finalförlusten var Blackstenius bedrövad och hade svårt att sätta ord på känslorna. 

– Jag väger inte min form nu och det är inget som gör situationen lättare. Jag har kämpat väldigt hårt för att ta mig dit jag är, så det är en stolthet såklart. Men det hjälper mig inte i dag, säger 25-åringen.