Bilderna avslöjar Duplantis superform: ”Imponerande”

Armand Duplantis.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN
Jonathan Edvardsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Här är bilderna som avslöjar Armand Duplantis superform.

”Mondo” fångades på film av handbollsstjärnan Jonathan Edvardsson (!) när han hoppade sex meter på träning i Fukuoka.

– Det var riktigt häftigt att se, säger Edvardsson.

I natt kliver Duplantis in i OS. 

Armand Duplantis högsta hopp i karriären mäter 6,18 och är det officiella världsrekordet i stavhopp. Men på träning är han aldrig uppe på de nivåerna.

– Nej, det är en helt annan grej, har ”Mondo” tidigare förklarat.

– Om jag hoppar sex meter på träning, då innebär det att jag är redo att hoppa runt 6,15 på tävling. Jag behöver det där adrenalinet för att kunna hoppa riktigt högt.

Och det är därför Jonathan Edvardssons videoklipp lovar så gott inför Duplantis jakt på OS-guldet, som startar med ett kval under natten till lördag.

På klippet kan man se hur Armand Duplantis utan några som helst problem glider över sex meter under ett träningspass på förlägret i Fukuoka.

– Vi som är reserver i OS-truppen fick stanna kvar i Fukuoka några dagar extra innan vi åkte till Tokyo och då kunde vi hänga på friidrottarna lite och se och lära hur det ska gå till i deras olika grenar, säger Jonathan Edvardsson som till vardags är mittnia i tyska TSV Hannover-Burgdorf.

”Var väldigt imponerande”

Han fortsätter:

– Det är kul att se hur duktiga alla var på olika grejer. Någon är superduktig på att hoppa högt, någon är otroligt stark och någon kan jogga i flera timmar. Det är en härlig mix!

Hur var det att sitta några meter ifrån när Duplantis hoppade sex meter?

– Det var riktigt häftigt att se, så klart. När man står så nära inser man verkligen hur högt det är. Det är en så mäktig kombination av kroppskontroll, snabbhet och styrka – att ta sig sex meter upp i luften. Det var väldigt imponerande.

Du vet att det är sällan han klarar såna höjder på träning?

– Ja, men han hade ju en bra publik den här gången som fick i gång den där adrenalinkicken som han annars bara får på tävling, säger Edvardsson och skrattar.

När SportExpressen träffar Armand Duplantis pappa och tränare Greg inne i OS-byn nämner han inte vilka höjder ”Mondo” har klarat på träning. Men han är tydlig med att allting ser väldigt, väldigt bra ut just nu.

– Han har aldrig varit bättre än vad han är nu. Det här är det bästa jag har sett honom. Han är i sitt livs form, säger Greg Duplantis.

– Ju bättre form du är i, desto längre stavar kan du använda, desto högre kan du hoppa. 

Öppnar för världsrekord

Inför OS var det Sam Kendricks som pekades ut som den enda rivalen som eventuellt skulle kunna hota Armand Duplantis i kampen om guldet. Nu har han tvingats lämna återbud efter att ha testats positivt för covid-19.

– Det är klart att ”Mondo” har väldigt bra chanser att vinna här. Målet är att vinna, säger Greg Duplantis som tror att vi kan få se riktigt höga höjder i Tokyo.

– Han är i sån form nu att han kan hoppa personbästa – vilket är världsrekord – så stark som han är nu.

Kvalet i herrarnas stavhopp startar klockan 02.40 i natt svensk tid.

Under lördagen har Sverige sen dubbla medaljhopp när Daniel Ståhl och Simon Pettersson kliver in i diskusfinalen klockan 13.15.


LÄS MER: Bilderna på Duplantis: ”Ingen har sett dem tidigare” 

LÄS MER: Därför stoppas Duplantis mamma från OS-arenan 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program