Beslutet i natt: De är svenska fanbärarna

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: HANNA TELEMAN / © BILDBYRÅN
Therese Alshammasr bar flaggan i Rio.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen – det är de svenska fanbärarna på OS-invigningen på fredag.

Det blir första gången en kvinna och en man delar på det prestigefyllda uppdraget.

– Det är en ära att likställa med en OS-medalj, säger Algotsson Ostholt.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), presenterade fanbärarna på en pressträff i OS-byn.

Bredvid stod en stolt Algotsson Ostholt.

– Jag kände direkt ”wow vilken ära att få vara med på detta”. Det var ingen tvekan, säger Algotsson Ostholt, OS-silvermedaljör i London 2012 och reserv i den svenska truppen i Tokyo, till TT.

Salminen, OS-guldmedaljör i starbåt 2012 tillsammans med Fredrik Lööf, var med på en telefonlänk från seglarnas OS-uppladdning i Enoshima. Han fick frågan från Reinebo bara några timmar innan fanbärararna skulle presenteras.

– Jag fick frågan till frukost i morse, så jag blev lite tagen på sängen där. Men det är en fråga man bara svarar ja på, säger Max Salminen som tycker det är kul med dubbla fanbärare.

– Det är på tiden, man kan undra varför det inte varit så tidigare.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har som ett led i sitt jämställdhetsarbete ändrat reglerna och uppmanat de trupper som kan att utse en kvinnlig och en manlig fanbärare i Tokyo.

– Det är historiskt, konstaterar Peter Reinebo.

Två kriterier

 SOK:s ena kriterium för uppdraget är att man ska vara en framgångsrik olympier. Det uppfyller både Ostholt och Salminen med sina OS-medaljer.

– Det är två stycken som verkligen uppfyller alla kriterier för att vara fanbärare för Sverige, säger SOK-chefen Peter Reinebo.

Han utvecklar för TT:

– De kommer att bära en fana tillsammans. Vi kommer att ha en liten men stark följarskara som består av både aktiva och ledare.

TT: Var det svårt att hitta fanbärare under de här speciella omständigheterna med en coronabubbla?

– Det var inte svårt att hitta dem här och de var i toppen på vår lista. Och jag hade respekterat om någon av dem tackat nej, om de inte var ikapp med sin acklimatisering eller kanske hade tävlingar på lördag, säger Reinebo.

I Rio-OS för fem år sedan var simmaren Therese Alshammar svensk fanbärare.