Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet i natt: De är svenska fanbärarna

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: HANNA TELEMAN / © BILDBYRÅN
Therese Alshammasr bar flaggan i Rio.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen – det är de svenska fanbärarna på OS-invigningen på fredag.

Det blir första gången en kvinna och en man delar på det prestigefyllda uppdraget.

– Det är en ära att likställa med en OS-medalj, säger Algotsson Ostholt.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), presenterade fanbärarna på en pressträff i OS-byn.

Bredvid stod en stolt Algotsson Ostholt.

– Jag kände direkt ”wow vilken ära att få vara med på detta”. Det var ingen tvekan, säger Algotsson Ostholt, OS-silvermedaljör i London 2012 och reserv i den svenska truppen i Tokyo, till TT.

Salminen, OS-guldmedaljör i starbåt 2012 tillsammans med Fredrik Lööf, var med på en telefonlänk från seglarnas OS-uppladdning i Enoshima. Han fick frågan från Reinebo bara några timmar innan fanbärararna skulle presenteras.

– Jag fick frågan till frukost i morse, så jag blev lite tagen på sängen där. Men det är en fråga man bara svarar ja på, säger Max Salminen som tycker det är kul med dubbla fanbärare.

– Det är på tiden, man kan undra varför det inte varit så tidigare.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har som ett led i sitt jämställdhetsarbete ändrat reglerna och uppmanat de trupper som kan att utse en kvinnlig och en manlig fanbärare i Tokyo.

– Det är historiskt, konstaterar Peter Reinebo.

Två kriterier

 SOK:s ena kriterium för uppdraget är att man ska vara en framgångsrik olympier. Det uppfyller både Ostholt och Salminen med sina OS-medaljer.

– Det är två stycken som verkligen uppfyller alla kriterier för att vara fanbärare för Sverige, säger SOK-chefen Peter Reinebo.

Han utvecklar för TT:

– De kommer att bära en fana tillsammans. Vi kommer att ha en liten men stark följarskara som består av både aktiva och ledare.

TT: Var det svårt att hitta fanbärare under de här speciella omständigheterna med en coronabubbla?

– Det var inte svårt att hitta dem här och de var i toppen på vår lista. Och jag hade respekterat om någon av dem tackat nej, om de inte var ikapp med sin acklimatisering eller kanske hade tävlingar på lördag, säger Reinebo.

I Rio-OS för fem år sedan var simmaren Therese Alshammar svensk fanbärare.