Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Axnér: ”Det blir en fördel för oss”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. OS är mer stängt än någonsin.

Det gynnar de svenska handbollsdamerna, där 9 av 14 spelare gör sitt första olympiska spel.

– Jag tror att det är en fördel för oss som är här för första gången, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Sveriges handbollsdamer har fått en perfekt start på OS-gruppspelet. Först besegrades Spanien i premiären med 31-24 och sedan krossades det ryska laget med hela tolv bollar.

Drömstarten ger Sverige öppen väg till kvartsfinal när tre matcher återstår. På torsdagskvällen lokal tid väntar dock riktigt svårt motstånd för Sverige: Frankrike, OS-tvåorna från Rio 2016.

– På förhand tänkte man att vi får vara glada om vi får med oss en poäng i matcherna mot Ryssland och Frankrike. Nu har vi redan två och är inte nöjda. Det är tre tuffa matcher kvar, så det är bra att ha med sig mycket poäng, säger Jamina Roberts.

Stängda livet i OS-byn: ”Vi blir tajta av det”

Det svenska laget är fyllt av OS-debutanter. Fem spelare i årets trupp var med för fem år sedan i Rio de Janeiro, resten gör sitt första olympiska spel. Det gäller också för förbundskaptenen Tomas Axnér.

Debutanterna får uppleva ett helt annat OS-liv än det i Rio med hårda coronarestriktioner inne i OS-byn och tomma läktare på arenorna.

– Det är aktiviteterna på lediga dagarna som är den stora skillnaden. Det blir inte så mycket av det. Och så den här masken som är otroligt frustrerande att ha på sig hela tiden i värmen, säger Nathalie Hagman som är en av fem spelare som var med under Rio-OS.

Tomas Axnér tror att de instängda spelen kan gynna det svenska laget där majoriteten är OS-debutanter.

– Vi blir tajta av det. Vi umgås inte med andra atleter förutom i matsalen i OS-byn. Det finns inte så mycket som distraherar som under ett normalt OS. Det tror jag är en fördel för oss som är här för första gången, säger förbundskaptenen och konstaterar:

– Det känns som att vara på ett VM eller EM... eller Partille Cup.

Debutanten: ”Känns inte lika stort”

Nathalie Hagman håller med om att det kan vara bra för debutanterna att årets OS är speciellt upplagt.

– Ja, det finns säkert någon fördel i det. I Rio hade vi inte så mycket tid att titta på andra idrotter, men absolut. Nu tvingas man hänga på rummet och har inte några andra valmöjligheter. På så sätt kopplar man bort allt runtomkring och det kan vara positivt. Det är ju mycket som händer runt en under ett OS, säger kantspelaren.

Elin Hansson är en av nio spelare i det svenska laget som gör sitt första OS. 

– Jag försöker bara tänka på vad vi ska göra på planen och inte bli distraherad av allt runtomkring. Allt känns mindre när det inte någon publik på plats och det blir ett mer avskalat OS. Då känns det inte lika stort.

Sveriges match mot Frankrike börjar 14.30 på torsdagen svensk tid.

Svenska truppen

DEBUTANTER: Jessica Ryde, Elin Hansson, Anna Lagerquist, Mathilda Lundström, Johanna Westberg, Kristin Thorleifsdottir, Melissa Petrén, Nina Dano, Emma Lindqvist, Jenny Carlson.


MED I RIO 2016: Johanna Bundsen, Linn Blohm, Nathalie Hagman, Jamina Roberts, Carin Strömberg.