Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar samtalet – en dag innan uttagningen

Emma Berglund representerade Sverige i OS 2012 och 2016.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson gör sitt första OS som förbundskapten när turneringen startar på onsdag.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Emma Berglund, 32, gjorde landslagscomeback när Blågult värmde upp inför OS tidigare i sommar. 

Men dagen innan OS-truppen togs ut gjorde hon sig själv outtagningsbar.

– Det var absolut inte ett lätt beslut att ta, berättar försvararen för SportExpressen.

Efter flera år av skadeproblematik tog en fin vårsäsong Emma Berglund hela vägen tillbaka till landslaget. För första gången sen 2017 fanns hon med när förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen till lägret i Kalmar i juni.

– Bara känslan att få dra på sig tröjan igen var kul, säger hon.

I Linda Sembrant och Nilla Fischer frånvaro spelade Emma Berglund från start i den sista träningslandskampen inför uttagningen till sommarspelen.

När OS-truppen senare presenterades saknades Berglund. I stället knep Häckens Emma Kullberg den sista mittbacksplatsen.

Jag hade själv valt Emma Berglund i stället för Emma Kullberg. Berglund är mer rutinerad, men Kullberg är riktigt snabb och Berglund har lite mer skadehistorik bakom sig. Men i en avgörande match hade jag känt mig tryggare med Berglund.”, skrev TV4-experten Hanna Marklund om beslutet.

Ringde Peter Gerhardsson dagen innan uttagningen

Men förbundskaptenen hade inte riktigt någon möjlighet att plocka med 32-åringen till Tokyo.

Emma Berglund var inte tillgänglig för att spela ett tredje OS.

– Det var speciellt. Jag gick med tankar lite grann redan under lägret, hur jag skulle ställa mig till en eventuell uttagning och vad det skulle innebära för mig. Inte bara åka bort över sommaren, utan även vad det kanske skulle få för konsekvenser över hösten.

Hon fortsätter:

– Jag ringde faktiskt upp och prata med honom (Peter Gerhardsson) dagen innan uttagningen och sa att jag ställde mig lite tveksam till att bli uttagen. Vi hade en dialog där och kom tillsammans fram till att det bästa för mig är att stanna hemma och få den här korta vilan som semestern innebär men också chansen att bygga upp mig lite grann.

”Vill inte ta en plats från en annan spelare”

Hur var det att ta ett sånt beslut?

– Det var absolut inte ett lätt beslut att ta, det är klart att ett tredje OS hade varit helt otroligt att få uppleva. Samtidigt är det något jag har fått uppleva tidigare och det är ett ansvar jag känner mot klubben och landslaget. Jag vill verkligen inte åka och ta en plats från en annan spelare som kanske är mer fräschare i benen än vad jag är. Sen om jag hade blivit uttagen eller inte, det vet jag inte. Men det var så snacket gick innan.

– I slutändan kändes det som det bästa beslutet och det ska bli kul att följa dem hemifrån nu. Jag håller alla tummar jag kan.

Att det inte blir något tredje OS innebär inte att Emma Berglund lagt landslagskarriären på hyllan.

– Jag har inte stängt några dörrar, det var inte så snacket gick. Det var egentligen mest en dålig tajmning.