Australien vidare efter rysare: ”Maximal otur”

Australien är klart för OS-semifinal efter galen rysare.
Foto: HENRY ROMERO / REUTERS BILDBYRÅN
Australiens förbundskapten Tony Gustavsson jublar efter 3-2-målet
Foto: Discovery Plus
Mary Fowler blev förlängningsmålskytt med ett slumpskott.
Foto: Discovery Plus

KASHIMA. Sveriges semifinalmotståndare är klara.

Australien vann en rysare mot Storbritannien där Mary Fowler blev hjälte med ett turligt distansskott.

– Jag har så många känslor i kroppen just nu, säger Fowler.

Det blev en rysare från start till mål i OS-kvartsfinalen mellan Australien och Storbritannien. Britterna träffade virket två gånger om under första halvtimmen, men det var Australien som gjorde första målet.

I den 35:e minuten Mittbacken Alanna Kennedy nådde högst på en hörna och nickade in 1-0, vilket fick den svenske förbundskapten Tony Gustavsson att jubla vilt. 1-0 var också ställningen i paus.

Australien kvitterade i slutminuten: ”Klass rakt igenom”

Det brittiska svaret kom dock omgående i andra halvlek. Efter 57 minuters spel mötte målsprutan Ellen White ett inlägg med pannan och styrde in bollen otagbart för målvakten Teagan Micah. 

Bara åtta minuter senare var det dags för White igen som rakade in 2-1. Vändningen var fullbordad.

Men det var inte över där. Precis innan slutsignal lyckades Australien få in en kvittering. I 89:e minuten bröstade storstjärnan Sam Kerr ner bollen i straffområdet och pricksköt in 2-2 med vristen. 

Australien avgjorde i förlängning: ”Maximal otur”

Det blev förlängning och där skulle Storbritannien få uppleva ett par mardrömsminuter.

I den 100:e minuten fick brittiskorna straff när inbytte Nikita Parris gjordes ner i straffområdet. Caroline Weir valde högra hörnet men målvakten Teagan Micah var med på noterna och räddade.

Istället anföll Australien och inhopparen Mary Fowler dundrade in ett distansskott via en försvarare upp i krysset.

– Snacka om slumpmål. Det är maximal otur för Storbritannien för den bollen är på väg utanför, säger kommentatorn Marcus Bühlund i Discovery Plus.

Australien satte 4-2 efter 30 sekunder i den andra förlängningskvarten genom Sam Kerr men Storbritannien skapade dramatik ändå. Med fem minuter kvar fullbordade Ellen White sitt hattrick och reducerade till 4-3.

Men Australien höll undan och vann.

– Det är så fantastiskt. Jag har så många känslor i kroppen just nu. Att få göra mitt första OS-mål på det här sättet... det är helt underbart, säger hjälten Mary Fowler.

Nu väntar Sverige i semifinal för Australien, på måndag 13.00 svensk tid. När lagen möttes i gruppspelet vann Sverige med 4-2.

– Vi gav Sverige en riktig match senast så det kommer nog bli en bra match. Jag skulle säga att de är det mest formstarka laget i turneringen just nu, säger Sam Kerr som gjorde Australiens båda mål mot Sverige senast.