Attacken: ”Bedragare – han förpestar idrotten”

Karsten Warholm.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Johan Croneman.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Esten Säther.
Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET

TOKYO. Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman skrev att han blev ”förundrad” av Karsten Warholms utveckling.

Nu attackeras han i Norge.

”Det är kunskapslösa ryktesspridare som Johan Croneman som förpestar idrotten”, skriver Dagbladets krönikör Esten Säther.

– Det är nog knappast jag som förpestar idrotten, det gör sportjournalistikens hejarklacksledare helt utan hjälp utifrån, svarar Croneman. 

Under natten mot fredagen klev Norges superstjärna Karsten Warholm in i OS.

Han är den stora guldfavoriten på 400 meter häck och inledde tävlingarna på bästa sätt, genom att lekande lätt springa hem segern i sitt försöksheat med tiden 48,65.

NRK:s kommentator Jann Post var lyrisk i sändningen från loppet:

– Det ser ut som att han är ute på en joggingtur runt Sognsvann hemma i Oslo. Han är knappt andfådd! Jag tror att han är i väldigt, väldigt bra form.

Några timmar senare startade ett oväntat ordbråk mellan Norge och Sverige – med Karsten Warholm i fokus.

Skrev om Warholm i krönika

Dagbladets rutinerade krönikör Esten Säther hade nämligen läst en krönika från Dagens Nyheters Johan Croneman, där en formulering fick honom att gå i taket.

Cronemans krönika handlade egentligen om Jacob Hårds sommarprogram i P1, men där kom han in på det laddade ämnet doping.

”Jacob Hård avslutar hela sitt sommarprogram med den svåra dopingfrågan, att vara så nära, veta så lite, ha så många oställda frågor. Han tycker det känns obehagligt. Man måste ju ha bevis. Helt ärligt vet jag inte om jag tror på honom”, skrev Johan Croneman och fortsatte:

”Han älskar sporten, han älskar utövarna, han älskar sitt jobb (som han delvis är outstandig på) – doping smutsar ner rubbet. Det spiller också över på journalisterna som är satta att bevaka sporten”.

Och i nästa andetag antydde han att Warholm borde ifrågasättas mer.

”Såg ni norrmannen Karsten Warholms årsdebut (!) på 400 meter häck tidigare i somras? Han slog Kevin Youngs 29 år gamla världsrekord. Tittar man på Warholms utveckling och tider från 2013 och framåt blir man – förundrad. Men, just det, han är ju från Norge. Vi i Norden fuskar ju inte, sorry, glömde det.”

”Det blir smått komiskt”

I dag kommer alltså ett svar från Esten Säther som i en krönika i Dagbladet går till stenhård attack mot Johan Croneman och kallar honom både för ”bedragare” och ”posör”. Säther menar att Croneman misstänkliggör Warholm utan att ha varken argument eller bevis och därför borde ligga lågt.

”Warholms stadiga utveckling från säsong till säsong speglar den verkliga orsaken till det vi ser nu, att han har tränat sig till den här framgången”, skriver Esten Säther i krönikan.

När SportExpressen når Johan Croneman har han tagit del av krönikan från Säther. Och han tycker den är märklig.

– Han klipper och klistrar med citaten så att det blir smått komiskt, säger Croneman.

– Min poäng var att hade Karsten Warholm kommit från något annat land än doping-skenheliga Sverige eller Norge kan man nog räknat med att han skulle ha blivit ifrågasatt på ett helt annat sätt. Ett 29-årigt världsrekord i en säsongsöppning. Oj. Punkt. Det var allt.

Han fortsätter:

– Många menar att han har en förunderlig utveckling vissa säsonger. Andra, som till exempel det svenska friidrottsoraklet A Lennart Julin, menar att det har sina naturliga orsaker. Bra. Jag har stort förtroende för A Lennart Julin. Mitt förtroende för flaggviftare som Esten Säter är något mer begränsat.

– Jag tyckte att Karsten Warholms lopp var fantastiskt, mäktigt. Det är nog knappast jag som förpestar idrotten, det gör sportjournalistikens hejarklacksledare helt utan hjälp utifrån.

Semifinalerna på 400 meter häck avgörs på söndag klockan 12.00 svensk tid.


LÄS MER: Daniel Ståhl till final – med årets kortaste kast

LÄS MER: Därför stoppas Duplantis mamma från OS-arenan 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program