Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är vi snart på väg att knäcka dem alla?

Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

TOKYO. Det är när de bärande väggarna börjar krackelera som du inser att du lever farligt.

Det är där vi hamnat nu. 

Att inte ens de allra största, de allra mest framgångsrika, längre orkar med är ett ringande alarm för en absurd idrottsvärld.

Och vi bär alla en del av skulden.

För några veckor sedan satt min skickliga kollega på SportExpressen, Anna Friberg, ner med simikonen Therese Alshammar för en intervju.

Alshammar sa väldigt mycket bra i den intervjun. Dessutom hann 43-åringen med att reflektera över situationen för sportens nyare stjärnor.

Bland annat:

Jag är glad att det inte fanns sociala medier på samma sätt under min karriär.”

Och vidare:

Det ger dels ofta en väldigt skev bild av verkligheten. Och inte minst kan det skapa en oerhörd press att leva upp till massa förväntningar.

Man kan lugnt säga att de senaste dagarna här i Tokyo ger Therese Alshammars ord extra tyngd.

Spelens två möjligen största stjärnor, gymnasten Simone Biles och tennisspelaren Naomi Osaka, har båda dukat under för pressen utifrån. Två levande miljonindustrier med var sin egen stab av medhjälpare. Två superstars som på idrottens scen ibland uppfattas som närmast övermänskliga. 

Det är de inte. 

Eller som Simone Biles sa efter att hon avbrutit lagfinalen.

– Vi är inte bara idrottare, vi är ju framför allt människor. 

Det är sant. Men heter du Simone Biles eller Naomi Osaka är du också allmän egendom.


Jo, det är förstås en del av spelet i dag. Är du en toppidrottare finns det ett oavvisligt krav från dina sponsorer att finnas på sociala medier. Det är du som bygger ditt varumärke, det är där du som skapar din fanbase.

Biles har i dag 5,2 miljoner följare bara på Instagram, Naomi Osaka strax under tre miljoner.

Lite coolt, förstås. Men samtidigt inte okomplicerat. 

– De där dagarna när alla skriver till dig på twitter...då känner du hela världens tyngd över dig, som Simone Biles sa i tisdags.

Dagen efter tar jag mig till OS-byn för att prata med Carolina Lundqvist, SOK:s egen expert på bland annat prestationspsykologi. 

Lundqvist har naturligtvis följt vad som hänt Biles & Osaka - och verkar inte helt överraskad över att det hänt just nu.

– OS är något annorlunda. Det är tufft när du ska bära din nations förväntningar på dina axlar - med hela övriga världens ögon på dig, säger Carolina Lundqvist.

Och det är tuffare än någonsin 2021?

– Det är svårt att säga. Men det är klart: I dag syns du på ett annat sätt. Det är mer förväntningar genom till exempel sociala medier.

Lundqvist fortsätter:

– Och det kan vara utmanande. Det är ju inte bara snälla människor där ute. 

Nej, det ska gudarna veta.


Carolina Lundqvist fortsätter att prata om vikten att förbereda unga idrottare i tidig ålder på vad som kan vänta. Att lära dem vilka du ska lyssna på - och kanske framför allt vilka du inte ska bry dig om alls.

Det låter enkelt. Men vi vet alla hur svårt det är att undvika att kika i ett kommentarsfält - fast du vet att du inte borde.

Så vad är lösningen? 

Det finns ingen.

Vi kommer att fortsätta tycka till på sociala medier. Vi kommer att fortsätta haussa unga idrottare alltför tidigt i mer etablerade medier. Vi kommer att förvänta oss segrar, och lufta vår besvikelse över förlusterna.

Och vi kommer förmodligen ändå vara lika överraskad varje gång någon bryts sönder framför våra ögon och tv-kameror.

För vi är bara människor.

Men en sak kan vi väl försöka komma ihåg i någon vecka till: Att det är även Sarah Sjöström, Armand Duplantis och de andra i OS-byn. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program