Särskilda mössan stoppas – får kritik

Simon Sjödin.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Det internationella simförbundet FINA:s beslut att förbjuda en badmössa speciellt framtagen för afrohår inför OS har väckt häftig kritik.

– Det är självklart att jag blev lite brydd av det där, säger Discoverys expert, tillika förre elitsimmaren, Simon Sjödin. 

Nu ber FINA om ursäkt och lovar att mössan ska få användas med start i september. 

Det är företaget Soul Cap som tagit fram badmössan, specialdesignad för att passa simmare med afrohår, för att de ska känna sig mer bekväma. De är något större än den genomsnittliga badmössan. 

Företaget ansökte om att få den godkänd för tävling, men fick avslag. 

Enligt engelska Metro ska FINA ha svarat: ”Så vitt vi vet har idrottare som tävlar på elitnivå aldrig använt – och aldrig behövt använda – badmössor av den storleken och utformningen”

Detta trots att Alice Dearing, som i Tokyo blir den första svarta kvinnan att tävla för Storbritannien i simning på OS, är ambassadör för Soul Cap och poserar på bilder med mössan på. 

– Jag hoppas att det här inte avskräcker unga svarta flickor och pojkar från att börja med simning, säger Dearing till Sky Sports. 

– Jag vill inte att de ska titta på simning och tänka: ”den här sporten är inte för mig, för jag kan inte ha den frisyr jag vill ha”

Hårda kritiken mot FINA:s beslut

Kritiken mot FINA:s beslut har varit hård. BBC rapporterat att många unga svarta simmare i landet är ”besvikna och bedrövade” medan Washington Post kallar beslutet: ”ett blött slag rakt i ansiktet på svarta simmare”. 

BBC-journalisten Usher Komugisha kallar förbudet för ”det senaste kapitlet i den institutionella rasismen i idrottsvärlden”

Simon Sjödin, före detta elitsimmare och expert på Discovery under OS i Tokyo säger att han blev brydd av FINA:s beslut. 

– FINA har alltid legat lite efter när det kommer att ta in ny utveckling eller nya produkter. Det är synd tycker jag att den mottogs som den gjorde, säger han och fortsätter: 

– De har fått väldigt mycket kritik för det här, så jag hoppas att de inte sopar det här under mattan nu utan verkligen tar tag i saken och jag hoppas att de kan hitta en lösning, för det finns en marknad för mössan och man kan ju tävla på samma villkor med den. Så jag hoppas att FINA tar sitt förnuft till fånga och godkänner den. Det är ingen mössa som ger en fördel i vattnet utan det handlar mer om att den är praktisk och bekväm. 

Simmaren Alice Dearing, Storbritannien, har varit med och tagit fram den nya badmössan tillsammans med Soul Cap.

Ber om ursäkt – och ändrar sig

Sjödin menar att FINA bara hade haft att vinna på att godkänna badmössan i tävling. 

– Den stora frågan alla ställer sig är vilken förlust det skulle vara för FINA att godkänna badmössan och göra sporten mer tillgänglig för unga pojkar och flickor med afrohår. Det finns ingen fördel att ha den, tvärtom snarare för om man har stort hår så blir det mer motstånd i vattnet. 

Kritiken mot företaget gav resultat. Tidningen Metro rapporterar att FINA-chefen Brent Nowicki har bett om ursäkt för att de förbjöd mössan och lovar att den från och med september i år kommer att kunna användas under tävling.  

LÄS MER: ”Antisex-sängarna” ska stoppa samlagen på OS

LÄS MER: Jessica Almenäs om OS-jobbet, familjelivet och influencer-inkomsten 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet