Wiberg: ”Jag växte flera centimeter av hans ord”

Pernilla Wiberg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/ TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA TÄRNHUVUD / BILDBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Trots att Pernilla Wiberg, 47, inte är på plats i Pyeongchang är hon alltid aktuell.

För SportExpressen berättar den alpina drottningen om hemmalivet som mamma i Monte Carlo, om jobbet på SVT, och om sitt första möte med tv-idolen Sven ”Plex” Petersson.

- ”Plex” hyllade mig. Jag växte flera centimeter, säger Pernilla Wiberg.

Alla idrottshjältars historia börjar förstås någonstans. För Pernilla Wiberg i Norrköping.

En inte allt för kuperad fotbollsstad i Östergötland där en brant längre backe tidigt kom att spela huvudrollen i hennes liv.

Pernilla Wiberg växte upp med mamma, pappa och två syskon.

- Vi  syskon delade broderligt på allt. Vi hade inte några curlande föräldrar. Var det träning på andra sidan stan fick man snällt ta cykeln dit, säger Pernilla Wiberg.

Hon gick i musikklass i skolan. Under sommaren tränade hon friidrott i IK Tiwaz.

Under de snörika vintrarna tillbringade hon den största tiden i Yxbacken. Pernilla Wiberg tävlade för Norrköping Skidklubb. Det var också där hon lade grunden till sin fantastiska karriär.

Genombrott som 14-åring

Pernilla Wiberg hade rätt förutsättning för att bli en stjärna där talang, envishet och tävlingsinstinkt tidigt var ledorden.

Hon tog tidigt de första kliven på den långa, långa stegen som en dag skulle föra henne upp till stjärnorna.

- När min familj var ute med vår segelbåt på somrarna var det bara att ta med sig hopprep och köra intervaller på fördäck, säger Pernilla som flyttade till Malungs skidgymnasium i mitten på 1980-talet.

Knappt 14 år fyllda kom Wibergs stora genombrott i Sverige. Seger i USM – trots att hon var tävlingens yngsta deltagare.

Två år senare vann hon den internationella finalen i Kalle Anka cup i Italien. Resten är som man säger ett stycke alpin historia med guld i både OS, VM och SM.

Pernilla Wibergs långa framgångsrika karriär som utförsåkare tog slut efter OS i Salt Lake City 2002.

Året efter värvades hon till SVT Sport som expert.

Pernilla Wiberg i SVT.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hur var det?

- Jag fann en slags tillfredställelse i att på ett annat sätt än förut, men genom samma idrott, försöka göra människor glada som sitter i soffan framför en tv. Jag upptäckte också att det var väldigt lätt att tycka om mina kolleger. De var och är lika passionerade för alpin skidåkning som jag är.

Blir du aldrig nervös att göra direktsänd tv?

- Självklart. Jag är nervös. Det ska man vara för då är alla sinnen påkopplade. Det är viktigt att man har människor runtomkring sig, både framför och bakom kamerorna, som man litar på och känner sig trygg med. Då gör vi ett bra jobb tillsammans för publiken i sofforna. Teamwork är lika viktigt här som på idrottsarenan.

”Plex var en stor förebild”

SVT-legendaren Sven ”Plex” Petersson var Sportspegelns första programledare.

Det var också ”Plex” som tog den alpina skidåkningen och Ingemar Stenmark in i våra vardagsrum i början av 1970-talet.

Pernilla Wiberg hade två idoler när hon växte upp i Norrköping. Tennishjälten Björn Borg – och slalomfantomen Ingemar Stenmark.

Hon inspirerades av de svenska stjärnornas vinnarmentalitet att bli bäst. Och av ”Plex” sätt att kommentera Stenmarks fenomenala åk.

Pernilla Wiberg skulle snart träffa Stenmark i backen – och nästan 30 år senare även få träffa sin förebild ”Plex” Pettersson.

Berätta om ditt möte med Sven ”Plex” Pettersson.

- Han har alltid varit en stor förebild för mig. Jag var hemma hos ”Plex” på Lidingö våren 2003. Han hade tittat på mig på tv och han sa att jag gjorde mig bra som expert.

Hur kändes det att få beröm av just ”Plex”? 

 - Bra, jag växte förstås flera centimeter. Nu finns det ju så otroligt många duktiga kvinnliga sportkommentatorer, men det gjorde det inte när jag växte upp.

Det har snart gått 15 år sedan den där dagen hemma hos ”Plex” Pettersson. Pernilla Wiberg har etablerat sig på SVT. Hon har gjort stor succé med sitt trevliga och naturliga sätt att kommentera det hon varit bäst på. 

Wibergs kontrakt med SVT sträcker sig till 2019.

Har du inte fått några erbjudanden från någon annan tv-kanal?

- Nej, det har jag inte fått.

Det var 1991 som svenskan igenom och blev världsstjärna över en natt.

Helt otippad tog den unga talangen VM-guld i storslalom i österrikiska Saalbach.

- Det är min största seger. Jag förväntade mig medalj i slalom men inte storslalom, säger Pernilla Wiberg, som fick Svenska Dagbladets bragdguld efter knocken.

Åkte på en skattesmäll

Nu var Pernilla Wiberg bäst i världen – och pengarna började strömma in på kontot.

Men usla rådgivare och agenter placerade hennes stora tillgångar på Isle of Man. Wiberg åkte på en skattesmäll på åtta miljoner, pengar som hon betalade in till Skatteverket.

För att Pernilla Wiberg skulle kunna få behålla en så stor del som möjligt av det hon tjänade på sin skidåkning gick flyttlasset sommaren 1994 till Franska rivieran och Monte Carlo. Hon trivdes inte och tyckte att livet var orättvist.

24 år senare är det annorlunda. Hon har två barn, bor med den norska maken Bödvar Bjerke, 49, som hon träffade i en källarlokal i Lake Louise i Kanada.

Bödvar skulle träna med det svenska och norska laget. Så fort han kom innanför dörren såg Pernilla Wiberg att han var rätt för henne. Bödvar visade också direkt samma känslor för den alpina drottningen.

Pernilla Wiberg var nykär under hela 1997 och svävade på moln vilket kan ha hjälpt henne att vinna den totala världscupen samma år.

Segermarginalen blev smått ofattbara 534 poäng.

Hur ser livet ut i Monte Carlo? 

- När jag är hemma i Monaco tränar jag fem gånger i veckan. Då blir det löpning, simning, hajk i bergen, gymmet och cykling.

- Jag dricker också kaffe på torget med vänner efter att jag lämnat barnen på skolan varje morgon.

Vad pratar ni om?

 - Där avhandlas världsproblem på alla nivåer med ett internationellt perspektiv. Vi brukar vara allt från fyra till åtta olika nationaliteter.

Bor i ”världens minsta storstad”

På eftermiddagarna ägnar sig Pernilla Wiberg åt administrativt arbete med sitt företag, ”Pernilla Wiberg Sportpromotion”.

- Det är ett samarbete med Idre Fjäll, där jag även har mitt hotell ”Pernilla Wiberg Hotel”. När barnen kommer hem från skolan är det sport som gäller. Fotboll och artistisk gymnastik. På kvällen älskar jag att sätta mig i soffan och titta på en film.

Hur är Monte Carlo i dina ögon?

- Jag tycker att det är världens minsta storstad. Med det menar jag att det finns allt som du har i städer som London, New York och Stockholm.  Men här är fördelen att det är gångavstånd till allt. De flesta familjer bor på mycket mindre yta än vad man gör i Sverige. Det kompenseras genom att vädret är bättre. Vi umgås och träffas utomhus i stället. 

Kan du röra dig fritt – eller är det många som kommer fram och vill hälsa på dig och prata?

- I Monaco går det bra. I Sverige känner folk igen mig och ibland kommer det fram personer som vill prata. Det är trevligt och stör mig inte.

Hur är det att vara en offentlig person?

- Det innebär att du har ett ansvar att vara ett föredöme för andra i din omgivning. 

Vad gör dig stolt?

- Det är att se mina barn trivas och utvecklas på idrottsarenan. 

Vad gör dig ledsen?

- Filmer, förtryck, orättvisor och när man blir missförstådd. 

Pernilla Wiberg är med i nya säsongen av ”Mästarnas mästare”.
Foto: OLLE SPORRONG

Den 4 mars börjar den tionde säsongen av SVT:s succéprogram ”Mästarnas Mästare”. Det handlar om ett nytt tävlingskoncept med gamla deltagare och vinnare som nu tävlar i lag i Grekland.

Pernilla Wiberg, som var med i programmet 2012, tävlar i samma lag som sin gamle idol, Ingemar Stenmark och skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg.

Hur känns det att vara med igen?

- Det kommer att bli underhållning på hög nivå, det kan jag lova. Det är en kul idé att köra olika lag mot varandra. Och det är ju ett gäng mästare som slår rekord i antal OS- och VM-medaljer.

Pernilla Wiberg

Född: 15 oktober 1970 i Norrköping.

Bor: Monte Carlo, Monaco

Familj: Gift med Bödvar Bjerke. Barnen Axel, 14, och Sofia, 10.

Yrke: Entreprenör, driver eget hotell i Idre Fjäll. Expertkommentator i SVT.

Tidigare yrke: Professionell alpin åkare.

Karriären år för år:

1990: Världscupdebut.

1991: VM-guld i storslalom i Saalbach.

1992: OS-guld i storslalom i Albertville.

1994: OS-guld i kombination i Lillehammer.

1996: VM-guld i slalom i Sierra Nevada.

1996: VM-guld i kombination i Sierra Nevada.

1997: VM-brons i störtlopp i Sestriere

1997: Totalseger i världscupen.

1998: OS-silver i störtlopp i Nagano.

1999: VM-guld i kombination i Vail.

1999: VM-silver i slalom i Vail.

Övrigt: Fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1991. Pernilla Wiberg

Vann totalt 24 gånger i världscupen. 14 i slalom, tre i super-G, tre i kombination, två i storslalom och två i störtlopp. Mellan åren 1991–99 vann hon också nio SM-guld. 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för fredag 23 februari