Wallström om Koreahalvön: ”Det gäller att hålla i det här”

Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT
Sydkoreas president Moon Jae-in.
Foto: EPA
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Foto: AP

Utrikesminister Margot Wallström är försiktigt positiv till de upptinade relationerna mellan Nord- och Sydkorea. 

Just nu är hon i Sydkorea för att diskutera läget med landets utrikesminister Kang Kyung Wha. 

– Man ska inte vara naiv. Man ska faktiskt ändå försöka. Det är viktigt att man gör det i kombination med att insistera på att sanktionerna ska implementeras, säger hon till Ekot

Utrikesminister Margot Wallström är i Sydkorea för att diskutera det spända politiska läget på Koreahalvön och den senaste tidens något förbättrade tonläge mellan Nord- och Sydkorea. 

Wallström är försiktigt positiv till utvecklingen, men poängterar att det är viktigt att inte göra sig falska förhoppningar.  

"Gäller att hålla i"

 – Det gäller ju att hålla i det här, för att inte behöva se mer bomb- och missiltest från Nordkoreas sida. Och att kunna nå till ett läge där man faktiskt börjar med en nedrustning, säger Wallström till Ekot

Inför OS i Pyongchang har relationen mellan Nord- och Sydkorea förbättrats. Länderna kom i januari överens om att inleda samtal för att minska de militära spänningarna. 

Margot Wallström vill dock inte dra för stora växlar på vad detta har lett till. 

– Man ska inte vara naiv. Man ska faktiskt ändå försöka. Det är viktigt att man gör det i kombination med att insistera på att sanktionerna ska implementeras, säger hon till Ekot

Under besöket har hon träffat Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung Wha, men hon vill enligt Ekot inte gå in på vad de har kommit fram till. 

Sverige kan bidra 

Sverige har goda diplomatiska förbindelser med Nordkorea och är via ambassaden i Pyongyang skyddsmakt åt USA, Kanada och Australien. Detta kan spela en roll för den fortsatta utvecklingen. 

Samtidigt varnar många för att avspänningen i konflikten bara är tillfällig och kritiker varnar för att detta endast är OS-propaganda från Nordkoreas sida. 

På frågan om Margot Wallström litar på landets intentioner svarar hon Ekot: 

– Jag tror att man ska lita på det man ser att de gör i verkligen. Så det är faktiskt handlingarna som ska räknas framöver.