"Vladimir Putin vill lönnmörda mig"

Grigory Rodchenkov
Foto: TCC / SKÄRMDUMP
Vladimir Putin.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han är dopningschefen som avslöjade Rysslands systematiska fusk i Sotji-OS 2014. Sedan dess har Grigory Rodchenkov flytt landet och nu fruktar han för sitt liv. 

– Det finns uppgifter om att mitt liv är i fara, säger Rodchenkov i intervjuprogrammet 60 Minutes. 

Grigory Rodchenkov är före detta direktör för den ryska instans som ägnat sig åt att på ett utstuderat sätt dopa sina idrottare. 

– Vi var lika välfungerande som en schweizisk klocka, har Rodchenkov sagt om den systematiska dopningen som han avslöjade. 

Han flydde till USA i november 2015 och har sedan dess vittnesbeskydd efter sina anklagelser mot den ryska staten. Rodchenkov har tidigare hävdat att Rysslands president Vladimir Putin vill se honom död. 

Ett påstående som Rodchenkov står fast vid när han intervjuas av CBS i intervjuprogrammet 60 Minutes. Den ryske läkaren har dolt sitt utseende i intervjun av rädsla för att bli hittad av den ryska regimen. 


OS 2018 - tv-tider och program lördag 10 februari 


– Det är på grund av säkerhetsskäl. Det finns information om att mitt liv är i fara och därför måste vi vidta alla nödvändiga åtgärder, säger Grigory Rodchenkov. Ryssland: "Han är mentalt sjuk"

Ryssens avslöjanden ledde till att världens antidopningsbyrå, Wada, avla en rapport som ledde till att IOK uteslöt Ryssland från att tävla under OS i Pyeongchang. Nu tävlar man i stället under neutral flagg. 

Rodchenkov vittnade inför IOK:s kommission som var ansvariga för att utreda bevisen som presenterades i Wadas rapport. 

Ryssens amerikanske advokat Jim Walden menar att det inte råder någon tvekan att hans klients liv är i fara. 

– Vi har tagit för givet att det finns ett team av ryssar i USA som är på jakt efter Rodchenkov, säger Walden till CBS News. 

Ryssland har hanterat Rodchenkovs anklagelser genom att kalla honom "mentalt sjuk".


Få senaste nytt från OS direkt i Messenger!