Grigory Rodchenkov Foto: TCC / SKÄRMDUMPGrigory Rodchenkov Foto: TCC / SKÄRMDUMP
Grigory Rodchenkov  Foto: TCC / SKÄRMDUMP
Vladimir Putin. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.  Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

"Vladimir Putin vill lönnmörda mig"

Publicerad

Han är dopningschefen som avslöjade Rysslands systematiska fusk i Sotji-OS 2014. Sedan dess har Grigory Rodchenkov flytt landet och nu fruktar han för sitt liv. 

– Det finns uppgifter om att mitt liv är i fara, säger Rodchenkov i intervjuprogrammet 60 Minutes. 

Grigory Rodchenkov är före detta direktör för den ryska instans som ägnat sig åt att på ett utstuderat sätt dopa sina idrottare. 

– Vi var lika välfungerande som en schweizisk klocka, har Rodchenkov sagt om den systematiska dopningen som han avslöjade. 

Han flydde till USA i november 2015 och har sedan dess vittnesbeskydd efter sina anklagelser mot den ryska staten. Rodchenkov har tidigare hävdat att Rysslands president Vladimir Putin vill se honom död. 

Ett påstående som Rodchenkov står fast vid när han intervjuas av CBS i intervjuprogrammet 60 Minutes. Den ryske läkaren har dolt sitt utseende i intervjun av rädsla för att bli hittad av den ryska regimen. 

 

OS 2018 - tv-tider och program lördag 10 februari 

 

– Det är på grund av säkerhetsskäl. Det finns information om att mitt liv är i fara och därför måste vi vidta alla nödvändiga åtgärder, säger Grigory Rodchenkov. 

 

 

Ryssland: "Han är mentalt sjuk"

Ryssens avslöjanden ledde till att världens antidopningsbyrå, Wada, avla en rapport som ledde till att IOK uteslöt Ryssland från att tävla under OS i Pyeongchang. Nu tävlar man i stället under neutral flagg. 

Rodchenkov vittnade inför IOK:s kommission som var ansvariga för att utreda bevisen som presenterades i Wadas rapport. 

Ryssens amerikanske advokat Jim Walden menar att det inte råder någon tvekan att hans klients liv är i fara. 

– Vi har tagit för givet att det finns ett team av ryssar i USA som är på jakt efter Rodchenkov, säger Walden till CBS News. 

Ryssland har hanterat Rodchenkovs anklagelser genom att kalla honom "mentalt sjuk".

 

Få senaste nytt från OS direkt i Messenger!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag