Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Var mycket lugnare än vad jag befarat"

Mattias Hargin.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Matilda Rapaport gick bort sommaren 2016.

OS-aktuelle Mattias Hargin öppnar upp om sorgen efter bortgångna frun Matilda Rapaport och hur han har tagit sig ur sorgen – starkare än någonsin. 

– Jag är van att tackla både med- och motgångar från alla år jag tävlat. Efter att Matilda gick bort var det så jag reagerade, det var som att hjärnan fick ta över i stället för känslorna, säger han i en intervju med Svensk Golf.  

Hargin har som bäst sicksackat till sig en sjundeplacering i Sotji och en 14:e placering i Vancouver. I år får han sin chans till revansch, med ett minst sagt tungt bagage med sig till Pyeonghang.

Men han var inte ensam om att komma hem medaljlös till Sverige efter Sotji. 2014 blev det första året sedan 1984 som svenska truppen blivit helt utan alpin OS-medalj. För det kritiserade både Hargin och André Myhrer bansättaren Ante Kostelic för det värsta jobbet de har sett. 

Men livet ger nya perspektiv och det värsta hade inte skett än. 


LÄS OCKSÅ: OS 2018 - program, tv-tider och datum 


Hargin om sorgen efter Rapaport

Det var sommar, juli 2016. Det två alpinälskarna skulle fira sin första semester som nygifta när ett jobberbjudande plötsligt dök upp. Semestern som var tänkt att vara avkopplande på båten i Stockholm avbröts av en veckas filminspelning i Chile. Matilda var osäker men skidsugen, så hon åkte. 

Hargin som var i Stockholm vaknade till av att telefonen ringde mitt i natten, men svarade inte. Kort därefter fick han sms:et av Matildas manager. Matilda har dragits med i en lavin, hon har grävts fram under snömassorna men är medvetslös.Allt blev svart.

Han hoppade på första planet till Santiago. Efter tre dagars vakande vid hennes sida gick hon bort. Matilda Rapaport blev 30 år gammal. 

– Jag har aldrig tidigare sett någon som varit på väg att gå bort. Allt var mycket lugnare och mer fridfullt än jag befarat. Jag vet inte varför man känner så, men att hon såg ut som vanligt där hon låg gjorde det hela något enklare att hantera, säger Hargin till Svensk Golf i en intervju om hans golfintresse. 


LÄS OCKSÅ: Få det senaste om OS 2018 direkt i Messenger 


Hargins väg tillbaka efter Matilda Rapaports död

I dag, ett och ett halvt år senare befinner han sig i Pyeongchang, redo att representera Sverige ännu en gång. 

Den inställning som tagit honom dit, tror han har lett honom genom sorgen.

– Jag tror att det hjälpt mig att jag har ett idrottspsyke. Jag är van att tackla både med- och motgångar från alla år jag tävlat. Min hjärna är inställd på att prestera och att sätta mål. Efter att Matilda gick bort var det så jag reagerade, det var som att hjärnan fick ta över i stället för känslorna. Att göra det bästa av det jag hade, fixa läget på bästa möjliga sätt.

När han först återvänt till Sverige var han osäker på om han ens skulle fortsätta utöva sporten, som tagit hans fru ifrån honom. 

– Jag hade någon att dela allt med, säger han

Skidåkningen låg båda nära hjärtat och i bearbetningen av sorgen insåg han att det var verktyget för att stänga av sina känslor, om så bara för en stund.