Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utövarna reagerar på plakaten under OS

Tarjei Bö. Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. Homofobiska demonstranter har gjort aktioner i samband med flera OS-tävlingar. 

Nu reagerar flera utövare på demonstranternas budskap - och Gerhard Heiberg, hedersmedlem i IOK, kräver att den sydkoreanska regeringen griper in.

– De måste stoppas, säger han till NRK

De har synts till utanför en mänga olika arenor under OS i Pyeongchang. Så sent som på torsdagskvällen lokal tid hade de tagit plats utanför hockeyarenan i Gangneung. 

https://twitter.com/JChengWSJ/status/966606691205656577

De är demonstranter som sprider homofobiska budskap. "Homosexualitet är en synd", står skrivet på plakat de håller upp. Norska NRK har pratat med dem och de har då berättat att de är kristna. 

De är inte våldsamma, men ropar ut sitt budskap och delar ut flygblad. De har dessutom setts hålla uppe plakat inne på arenorna. 

Rasar mot demonstrationerna

Demonstrationerna har inte bara fångat OS-besökarnas uppmärksamhet, utan även de tävlandes. Och de uppskattar inte demonstranternas budskap. Den norska skidskytten Tarjei Bö är väldigt kritisk. 

– Oavsett om det är OS eller något annat arrangemang så är jag fullständigt emot diskriminering av alla de sorter. Jag tycker att alla ska få vara sig själva och det är en idiotisk protest, säger han till NRK

Han får medhåll av sin landslagskamrat Emil Hegle Svendsen som säger att han "inte tycker det är bra". 

Kräver att myndigheterna agerar

Gerhard Heiberg, norsk hedersmedlen i den internationella olympiska kommittén (IOK) menar att den sydkoreanska regeringen måste bryta in och stoppa demonstrationerna. 

– Det finns tydliga regler om att det inte får förekomma vare sig reklam eller propaganda under spelen. De får hitta någon annanstans att vara. Myndigheterna måste på ett fredligt sätt avvisa dem från platsen, säger han.