Silje Norendal. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNSilje Norendal. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Silje Norendal. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kjetil Jansrud. Foto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKjetil Jansrud. Foto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kjetil Jansrud. Foto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tvingas till ändring – efter hårda kritiken

Publicerad

PYEONGCHANG. Vindarna har ställt till med kaos på OS. 

Vissa tävlingar har ställts in - och de som tvingats tävla trots blåsten har riktat kritik mot arrangören. 

Därför väljer de nu att ändra på störtloppsbanan. 

De senaste dagarna har vinden tilltagit i OS-orten Pyeongchang - och det har inneburit problem. 

På lördagen var vindarna en faktor som låg till grund för Måns Hedbergs otäcka krasch som ledde till att svensken drabbades av en hjärnskakning. På söndagen ställdes både herrarnas störtlopp och damernas slopestylekval in. Då var det vindbyar på upp mot 15 meter per sekund enligt SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

På måndagen ställdes även damernas storslalom in. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Efter kritiken – nu agerar arrangören

Trots att en del tävlingar ställdes in så hölls vissa som planerat, däribland damernas slopestylefinal. Men det uppskattades inte av alla. Tyska Silvia Mittermüller bojkottade finalen på grund av vädret och den norska stjärnan Silje Norendal ville inte åka. 

– Det är läskiga förhållanden. Jag tycker inte att de borde ha skickat ner tjejerna till den här finalen, sa tränaren Per Iver Grimsrud då

Vinden visar inte några tecken på att mojna, men då arrangören har ett begränsat antal dagar att spela på så tvingas de till en ny lösning. Under natten mot tisdagen svensk tid drar herrarnas alpina kombination i gång. 

För att garantera åkarnas säkerhet har arrangören valt att ändra i störtloppsbanan. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Så ändras störtloppsbanan på OS

Egentligen ska störtloppsåket börja högt upp på toppen av berget, men på grund av de kraftiga vindarna har de flyttat starten längre ner på berget, något arrangören bekräftar för norska VG

Två av de stora favoriterna i kombinationen är normännen Kjetil Jansrud och Aksel Lund Svindal

LÄS MER: Alpint under OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag