Discoverys programledare Jonas Karlsson. Foto: SVEN LINDWALLDiscoverys programledare Jonas Karlsson. Foto: SVEN LINDWALL
Discoverys programledare Jonas Karlsson.  Foto: SVEN LINDWALL
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Tv-profilens besök i diktaturen Nordkorea

Publicerad

PYEONCHANG. Han är det stora ansiktet utåt i Discoverys OS-sändningar från Sydkorea. 

Men Jonas Karlsson är också en av få svenska journalister som har besökt Nordkorea. 

– Veckan i Nordkorea var den mest surrealistiska i hela mitt liv, säger Karlsson

I dag invigs OS i Pyeongchang och Discovery drar samtidigt i gång sina sändningar från spelen. 

Jonas Karlsson, som kommer att vara programledare i studion dagtid under hela OS, var en av kanalens prestigevärvningar när Discovery började rekrytera folk efter att det stod klart att man köpt sändningsrättningarna för OS.

Karlsson har en lång bakgrund på SVT där han jobbade både som reporter, programledare och krönikör. 

Ett av de märkligaste jobben Jonas Karlsson gjorde under sin på SVT var när han besökte Nordkorea i samband med fotbolls-VM i Sydkorea/Japan 2002. 

– Vi ville till Nordkorea för att se hur idrotten fungerar i landet, säger Karlsson och berättar att det inte var helt enkelt att ta sig in i det slutna landet.

– Vi fick jobba väldigt länge för att komma in i, men till slut fick vi okej. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

Väl inne i Nordkorea blev det en märklig för Jonas Karlsson och tv-fotografen Per Frisell.

– De hade gjort ett minutschema för oss i mer eller mindre sex dagar där de körde runt oss mellan alla de upp-polerade statyerna och fasaderna, berättar Karlsson och fortsätter. 

– De slussade bland annat runt oss i ett bibliotek där vi filmade i oändligt många salar. Efter ett tag upptäckte vi att det var samma människor i alla rum, de hade tagit genvägar för att hinna före oss. 

 

 

"De hade kollat upp oss fullständigt"

Jonas Karlsson som är född och uppvuxen i Karlstad och överraskades också på ett privat plan.

När han kom in i ett av rummen spelades "Ack Värmeland, du sköna" upp från en gammal kassettbandspelare.

– Då insåg jag att de hade kollat upp oss fullständigt. De trodde att vi inte märkte att allt var regisserat. Det var som att gå runt i en väldigt konstig film i flera dagar.

Var det läskigt?

– Nej, inte läskigt på det sättet att jag var rädd, men läskigt på det sättet hur ett land kan fungera på det sättet. 

– Men de var väldigt nyfikna på väst. De visste ingenting, de hade igen aning om vad som händer där. Vår tolk trodde bland annat att Tyskland och Frankrike låg i krig. 

"Då kunde de plötsligt inte prata"

Jonas Karlsson minns resan till Nordkorea som ett av det absolut märkligaste jobbuppdragen under karriären. 

– Det blev ett bra reportage, men vi träffade aldrig några vanliga människor. Allting var regisserat. De visste att vi skulle komma och de hade vetat om det i flera månader. De visste vad vi skulle fråga och vad de skulle säga. Om vi frågade något som de inte var förberedda på så kunde de plötsligt inte prata med oss. 

– Det var konstigt men spännande.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag