Succén – första segern på 24 år

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

GANGNEUNG/STOCKHOLM. Norge hade inte vunnit en match i OS sedan 1994.

Den sviten bröts i dag efter förlängningsseger mot Slovenien. 

Den första segern på 24 år. 

– Fantastiskt skönt att se den slinka in där. Det har varit tufft för norskt ishockey, säger Lars Haugen.

Matchen mellan Norge och Slovenien i OS-ishockeyns åttondelsfinal kom att skakas av en jätteskandal inför matchen då den slovenska spelaren Ziga Jeglic stoppades från spel efter att ha testats positiv för doping. 

Men även utan stjärnan Ziga Jeglic kom Slovenien att ta en drömstart i matchen då de två svenskbekantingarna Jan Urbas och Jan Mursak samarbetade - vilket gav Norge en uppförsbacke direkt.

Sedan kom en norsk kvittering till 1-1 i tredje perioden när Tommy Kristiansen stötte in pucken efter en drömpassning från Martin Röymark.

Och matchen slutade sedan i norskt dur efter att Aleksander Bonsaksen avgjort i förlängning efter kalabalik framför den slovenska buren.

Matchen slutade 2-1 till Norge.

– Fantastiskt skönt att se den slinka in där. Det har varit tufft för norskt ishockey, men det känns det konstigt stå här i kvartsfinal efter en vinst på fyra matcher men det är kul att dela det här med mina kompisar, säger Lars Haugen till SportExpressen.

Hade inte vunnit på 24 år (!)

I och med dagens vinst så bröt Norges ishockeylandslag sin svit som inför matchen stod på noll i segrar i OS sedan 1994. 


LÄS MER: Tre Kronor bäst i OS - på 82 år 


På 24 år hade Norge hunnit med att finnas med i två OS (Vancouver 2010 och Sotji 2014) men utan att kunna ta en enda seger - och ska vi hitta ett OS där Norge vunnit fler än två matcher under samma mästerskap så går det ända tillbaka till 1972 i Sapporo, Japan.

Det är 24 år sedan ni vann. Skönt att bryta den sviten?

– Det är det. Vi har haft svårt att göra mål i den här turneringen så det var skönt att vinna en match också. Vi har inte spelat vår bästa hockey än, så det ger en skön känsla inför fortsättningen, säger lagkapten Jonas Holös.

I den första åttondelsfinalen som spelades i dag kom USA att knocka ut Slovakien från OS efter vinst med 5-1.

Norge möter i sin nästa match OAR (Olympiska Atleter från Ryssland). Det i en kvartsfinal.

– Nu tar det stopp för Norge. De har en bra kedja, sedan är det tufft för dem, säger Peter Forsberg i Kanal 5.


LÄS MER: Alla tv-tider i OS för onsdag 21 februari