Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Hansdotter och André Myhrer är fyra av Sverige guldmedaljörer i OS. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNStina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Hansdotter och André Myhrer är fyra av Sverige guldmedaljörer i OS. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Hansdotter och André Myhrer är fyra av Sverige guldmedaljörer i OS. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lag Anna Hasselborg tog guld i curling. Foto: / SVEN LINDWALLLag Anna Hasselborg tog guld i curling. Foto: / SVEN LINDWALL
Lag Anna Hasselborg tog guld i curling. Foto: / SVEN LINDWALL
De svenska OS-guld-hjältarna i skidskyttelandslaget. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USADe svenska OS-guld-hjältarna i skidskyttelandslaget. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
De svenska OS-guld-hjältarna i skidskyttelandslaget. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Även damstafettlaget tog medalj – ett silver. Hanna Öberg tog ett individuellt guld. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNÄven damstafettlaget tog medalj – ett silver. Hanna Öberg tog ett individuellt guld. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även damstafettlaget tog medalj – ett silver. Hanna Öberg tog ett individuellt guld. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har gjort sitt bästa OS – någonsin

Publicerad

PYEONCHANG. Sverige har gjort ett rekord-OS.

Aldrig tidigare har medaljstatistiken varit så bra som i Pyeongchang. 

Efter dagens curlingguld har Sverige gjort sitt bästa vinter-OS någonsin.   

– Är det så? Shit vad kul, säger Agnes Knochenhauer. 

OS i Sotji är Sveriges bästa vinter-OS sett till antal medaljer (15), men sett till valör och i medaljligan så har Sverige gjort sitt bästa OS någonsin i Pyeongchang. 

I medaljtabeller är det guld som räknas först, sedan antal silver och brons och sist totalt antal medaljer.

Sverige har i och med dagens curlingguld tagit sju guldmedaljer och sex silver. 

Det är lika många guld som i Turin (2006) men då tog Sverige bara två silver, men fem brons.

Kalla inledde guldfesten

Det började redan den första tävlingsdagen. Charlotte Kalla knäckte Marit Björgen och guld i skiathlon, 15 kilometer.

Därefter följde några succéfylld dagar för svensk del.  Den unge skidskytten Sebastian Samuelsson fixade ett skrällartat silver i jaktstarten, efter guldvinnaren Martin Fourcade. Stina Nilsson infriade förväntningarna och tog guld i sprintloppet. Norska sprintesset Maiken Caspersen Falla orkade inte hänga med Nilsson.

Två dagar senare snuvade förvisso Ragnhild Haga från Norge Charlotte Kalla på guldet på svenskans favoritdistans 10 kilometer fristil. Kalla knep dock silvret före Marit Björgen och Krista Pärmäkoski som fick dela på bronset.

Samma kväll kom dock en ny skidskytteskräll när Hanna Öberg stod för en bragdinsats och tog sensationellt guld i skidskyttets distanslopp. Den 22-åriga juniorvärldsmästaren överraskade alla över 15 kilometer.

Och redan nästa dag fortsatt guldframgångarna för Sverige. Frida Hansdotter tog guld slalom efter att ha legat tvåa efter första åket men gjort ett grymt andraåk.

Norge var för stark i den långs skidstafetten och Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson kom tvåa efter Norge.

Även i damernas sprintstafett blev det svenskt silver för genom Charlotte Kalla och Stina Nilsson. USA vann och Norge tog brons.

Sveriges sjunde guld

När herrarnas slalom avgjordes tog André Myhrer sitt första OS-guld i karriären. 

Därefter blev det silver för de svenska damerna i skidskyttestafetten och dagen efter var de svenska herrarna snäppet ännu vassare när de tog guld. 

Och så i dag, Lag Hasselborg slog Sydkorea i damernas curlingfinal och Sverige tog därmed sin sjunde guldmedalj i OS i Pyeongchang.

– Är det så? Shit vad kul, det visste jag inte. Det känns ju helt fantastiskt att få vara en del av det, säger Agnes Knochenhauer. 

Guldet är dessutom Sveriges femte på damsidan. Och med de fyra silver som inkasserats av svenska damer under OS leder nu Sverige medaljligan för kvinnor. 

En svensk medaljchans återstår för Sverige när damernas tremil med bland annat Charlotte Kalla inleds i dag klockan 07.15 svensk tid. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag