Stina Nilsson tog OS-guld i sprinten. Foto: SVEN LINDWALLStina Nilsson tog OS-guld i sprinten. Foto: SVEN LINDWALL
Stina Nilsson tog OS-guld i sprinten. Foto: SVEN LINDWALL
Maiken Caspersen Falla blev tvåa. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNMaiken Caspersen Falla blev tvåa. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Maiken Caspersen Falla blev tvåa. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige dömer ut bortförklaringen

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Maiken Caspersen Falla hade inte mycket att sätta emot Stina Nilsson i OS-finalen i sprint. 

Efteråt menar norskan att hon hämmades av en varning.

– Jag förstod inte varför jag fick den, men jag blev försiktigare efter det, säger Falla.

Hur Sverige bemöter den förklaringen? Med skepsis.

Stina Nilsson knep sitt första individuella mästerskapsguld när hon kammade hem den ädlaste medaljen i den klassiska OS-sprinten i Pyeongchang.

Efteråt brast hon ut i tårar.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som skulle gråta. Det är så speciellt, det ligger så nära hjärtat och något jag jobbat så mycket för, säger Stina Nilsson i Kanal 5.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Rivalens mystiska varning från semifinalen

Värsta konkurrenten Maiken Caspersen Falla hängde hon av i utförsbacken in mot stadion. Segermarginalen blev till slut tre sekunder.

– Det var extremt krävande. Mycket motvind. Jag är bara lättad över att det gick så bra som det gjorde i dag, säger Falla efter loppet.

Men Maiken Caspersen Falla menar samtidigt att hon hämmades i finalen av en varning från semifinalen.

– Jag fick varning om inför semin. Jag fattade inte varför. Nästa hela fältet fick det. Jag blev lite försiktig efter det, säger Falla och fortsätter:

– När vi går utanför spåret får vi flytta skidorna för att komma runt kurvorna. Det är säkert det jag gjort. Jag vet inte.

Påverkade det dig i finalen?

– Ja, jag lade mig i spåret från start. Det är supertungt att gå där.

LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum.

"Jag tror inte det påverkar någonting"

Men den svenske landslagstränaren Johan Granath uttrycker förvåning när han först får höra om Fallas varning.

– Ska jag vara helt ärlig hade jag inte ens koll på att hon hade en varning, säger Johan Granath innan han kollar upp det på sin telefon.

– Hon hade bara en muntlig varning, inget gult kort.

Granath är skeptisk till huruvida den muntliga varningen ska påverka körningen.

– Jag tror inte det påverkar någonting hur man kör. En muntlig varning är bara en tillsägelse, man blir lite mer granskad.

Han fortsätter:

– Men om hon känner att hon blev passiv av det... ja, det kan bara Maiken svara på.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag