Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Folk sa att vi hade en procents chans!”

Sverige tar OS-guld i curling. Foto: / SVEN LINDWALL
Lag Hasselborg vann OS-finalen mot Sydkorea. Foto: / SVEN LINDWALL
Kungen på plats. Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Sverige är olympiska mästare i curling.

Efter en utklassningsseger plockade Lag Hasselborg hem segern mot värdnationen Sydkorea med 8–3 sedan Sydkorea givit upp efter den nionde omgången.

– Folk sa att vi hade en procents chans att ens ta oss till den här platsen. Vi sade "fuck that", och nu är vi här och har tagit en guldmedalj, säger Anna Hasselborg till Kanal 5.

Efteråt bröt vilda glädjescener ut i det svenska laget.

Sent i natt svensk tid lyckades Lag Hasselborg med det Lag Edin inte gjorde.

Att bärga ett svenskt OS-guld i curling.

I nattens thriller mot Sydkorea vann Sverige med 8–3 och tog Sveriges första OS-guld i curling sedan Vancouver 2010.

– Det är otroligt. Utan min familj vid min sida och min bror där hemma hade det här aldrig gått. De betyder så oerhört mycket för det här guldet, säger Anna Hasselborg.

– Det känns helt sjukt, säger Sara McManus.

Laget, som utöver skippern Anna Hasselborg består av Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin, tog ledningen med 2–1 i den tredje omgången efter en fin dragning av Anna Hasselborg som fixade två poäng.

Satte in nådastöten i omgång sju

Sverige kunde sedan även stjäla ytterligare en poäng i den fjärde omgången efter en misslyckad koreansk sista sten och gå fram till ledning 3–1, och mönstret upprepade sig även under den femte rundan med en stulen, svensk poäng.

I den sjätte rundan knep Sydkorea en poäng och Sverige fick tillbaka fördelen av sista sten i omgång sju.

Men det var i den sjunde omgången Sverige satte in nådastöten. En rejäl miss från Sydkorea gjorde att Anna Hasselborg hade chans att sätta en trepoängare för svensk del med sin sista sten.

Sveriges bästa vinter-OS någonsin

En närmast perfekt sten senare gjorde att Sverige hade ledning med 7–2 med endast tre omgångar kvar. 

Sydkorea reducerade till 7–3 i den åttonde omgången och Sverige hade ett gyllene läge att döda matchen i den nionde och näst sista omgången.

Matchen fullföljdes aldrig. Efter att Sverige tagit ytterligare en poäng i den nionde omgången valde Sydkorea att tacka för matchen.

– Vi sätter press på dem från första sten och får matchen precis dit vi vill, säger Sofia Mabergs.

Anna Hasselborg:

– Jag är så otroligt stolt.

– När vi satte ihop laget 2015 sade folk att vi hade en procents chans att ens ta oss till den här platsen. Vi sade "fuck that", och nu är vi här och har tagit en guldmedalj, fortsätter hon.

Guldhjälten Sara McManus passade på att skicka en hälsning hem till Sverige rakt in i tv-rutan – bland annat till sin pojkvän Joakim Sjölund.

– Hej älskling! Hej allihopa där hemma! Ni är bäst i hela världen, ropade Sara McManus in i tv-kameran efter guldet.

Guldet var Sveriges sjunde under de olympiska spelen, vilket redan nu gör det till Sveriges främsta vinter-OS genom alla tider.

Guldmammans hälsning: "Girlpower!"

Anna Hasselborgs mamma Pia Hasselborg var salig av lycka efter guldet.

– Det är skithäftigt, de spelade så bra. De höll mentala nivån helt rätt hela vägen. De var lagom adrenalinstinna, säger hon.

– Jag trodde att jag skulle störtgråta men jag gör inte det. Jag tror inte att det riktigt har sjunkit in. Det är så ofattbart, men ändå inte för de har gjort en säsong som är sanslös. Galet bra idrottstjejer. Det här är girlpower!

Pia Hasselborg menar att Anna har vuxit stadigt de senaste två säsongerna.

– Hon är duktig på att fokusera, det är sådant man lär sig inom idrotten. Hon har vuxit de senaste två åren med det här gänget, att fokusera på sitt eget, säger Pia Hasselborg.

Även pappa Mikael Hasselborg fanns på plats.

– För oss är det väldigt stort. Vi har hållit på med curling i ett helt liv, det är minst tredje generationen som är involverad i sporten. Det är helt fantastiskt för curlingen i Sverige.

– Här är fyra tjejer som vi vill göra exakt samma satsning. De har bestämt sig för att ta nästa steg för att bli världens bästa lag och det har de blivit.

Men inför finalen var han mindre nervös än inför semin. Han menade att Storbritannien var den stora utmaningen.

– Det är fantastiskt härligt, jag var inte särskilt nervöst för den här matchen. De hade sin matchplan och spelade väldigt bra. De såg väldigt peppade och laddade ut i dag. Det var mycket som skulle behöva gå fel för att det inte skulle bli guld i dag, säger han.

Anette Norberg: "Magisk resa"

Anette Norberg kammade hem två raka olympiska guld i curling, 2006 och 2010. Hon följde finalen på plats i Pyeongchang och gladdes med den svenska framgången.

– Fantastiskt kul, deras resa har varit helt magisk. På två års tid att uppnå det här… Det är så roligt att se, de jobbar verkligen som ett lag och man ser att de har roligt ute på banan, säger hon.

Har du gett dem några tips?

– Lite grann. Vi har pratat och berättat lite om hur vi tänkte och hur vi gjorde, både på campen som vi hade nere i Grekland och vi hade lite mejlkonversation innan de åkte hit.

– Men det var inte bara jag. Det vi sa var just att de skulle njuta av att vara här, ta vara på stunden. Stötta varandra och finnas där för varandra, säger Norberg.

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för söndag 25 februari.