Svenska OS-lagets nya kritik mot SVT

Per ”Pliggen” Andersson, landslagsläkare.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska herråkarna i OS-truppen, här på inför-läger i Sapporo, Japan.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Andersson, Anna Dyvik och Stina Nilsson under längdskidlandslagets OS-förläger.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Hellner och Jens Burman tränar.
Foto: CHRISTINE OLSSON/ TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. En svensk längdåkare pekas ut som misstänkt dopad i SVT:s ”Uppdrag Granskning”.

Nu berättar landslagsläkaren Per Andersson att programmet påverkat de svenska på plats i OS i Pyeongchang.

– Vi försöker ge dem saklig information om vad som händer, säger "Pliggen".

”Uppdrag Granskning” presenterade under söndagen uppgifter som skakar om längdsporten inför OS i Pyeongchang. Tillsammans med flera internationella medier har man granskat blodvärden från 2000 längdskidåkare mellan åren 2001 och 2010.

Enligt avslöjandet har flera medaljörer, och över 50 aktuella OS-åkare, från olika länder lämnat ifrån sig onormalt höga värden.

En svensk manlig längdåkare pekas ut som misstänkt dopad. Tre experter säger i "Uppdrag Granskning" att hans värden endast kan ha uppstått på grund av doping. Enligt SVT:s reporter Magnus Svenungsson är åkaren, som anonymiseras i programmet, aktiv i landslaget i dag.

Längdlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson är kritisk till utpekandet av svensken.


LÄS ÄVEN: Ferrys utspel: "Då ska SVT sluta visa skidor"

Läkarens kritik mot SVT

– Vi har en situation där vi inte har en fälld idrottare. Utan det har framkommit uppgifter där vi nu ska försöka kommentera någonting. Vi vet ju inte ens var uppgifterna kommer ifrån. Vi vet inte ens om de stämmer. När man nu ska ut och på något sätt så tydligt hävda att någon med så hög sannolikhet kan vara dopad… Då tycker jag att man behöver en betydligt högre bevisningsgrad

Vet du vem åkaren är som SVT åsyftar? 

– Som läkare blir man oerhört beklämd när sekretessbelagda uppgifter kommer till allmän kännedom. För mig som läkare är sekretessen oerhört viktig och av det skälet kan jag inte kommentera något om det. Om jag känner till vem det är. 

Känner sig killarna i laget utpekade? 

– Det är väl klart att det förs en diskussion kring det här. Vi försöker ge dem saklig information om vad som händer. Att beskriva att det här är på spekulativ nivå. Det finns inga bevis för att det finns en dopad åkare. Det här är inget man önskar sig nära inpå de här killarnas mycket viktiga uppgift.


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Det är svaga grunder"

Har ni haft kontakt med SVT? 

– Jag har inte pratat med SVT. Det har jag inte. 

"Pliggen" lägger till:

– Vi känner oss väldigt trygga i att åkarna som står på startlinjen i Pyeongchang inte har kommit dit på grund av att man har använt sig av någon form av doping. Det är många års hårt arbete som ligger bakom. Det känns bara olyckligt att man väljer att ta det här tillfället för att få publicitet. Det är svaga grunder.