Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: PETER HARTENFELSER / IMAGO/HARTENFELSER IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: PETER HARTENFELSER / IMAGO/HARTENFELSER IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: PETER HARTENFELSER / IMAGO/HARTENFELSER IMAGO SPORTFOTODIENST
Ante Kostelic rörde upp känslorna i Sotji - rejält. Foto: MARCUS ENGSTRÖMAnte Kostelic rörde upp känslorna i Sotji - rejält. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Ante Kostelic rörde upp känslorna i Sotji - rejält.  Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO BUEHNER / GEPA BILDBYRÅNFoto: GEPA PICTURES/ MARIO BUEHNER / GEPA BILDBYRÅN
 Foto: GEPA PICTURES/ MARIO BUEHNER / GEPA BILDBYRÅN

Svenska piken mot norska storstjärnan

Publicerad

PYEONGCHANG. Ante Kostelic OS-bana kostade svenska medaljchanser i Sotji. 

Nu står det klart att Österrike och Italien sätter banorna i Pyeongchang - med Sverige som reserv.

Något som glädjer Mattias Hargin: 

– Jag tycker det är lite skönt att Norge inte sätter banan.

För fyra år sedan avgjorde bansättningen OS-slalomen i Sotji. När det andra åket skulle avgöras hade Ante Kostelic satt en bana på gränsen av det tillåtna. Tolv av de 30 åkarna körde ur, bland dem André Myhrer som låg tvåa inför avgörandet. 

Även Mattias Hargin, som låg delad trea inför avslutningen, straffades av Kostelic bansättning och halkade långt bak i resultatlistan. 

Efteråt gick de svenska åkarna till verbalt angrepp mot kroaten som bland annat kallades för en "jävla idiot".  

 

Få senaste nytt från OS direkt i Messenger! 

 

Glad att slippa Norge

Nu står det klart vem som sätter slalombanorna i Pyeongchang. Under en lottning inför OS blev det klart att Italien och Österrike kommer att sätta vars ett åk. 

– De brukar sätta ganska normala banor. Marcel Hirscher åker bra i allt, så de behöver inte anpassa det så mycket efter honom. Och Italien har vi tränat med lite under hösten och de brukar sätta banor som jag gillar, säger Mattias Hargin. 

– Men jag ska försöka göra mig redo på att det mesta kan dyka upp, det såg vi på förra OS.

Samtidigt är Mattias Hargin glad att slippa norska bansättare på OS.

– Jag tycker det är lite skönt att Norge inte sätter banan, för Henrik Kristoffersen åkte väldigt bra i Kitzbühel där det var en extremt långsam och oskön bana. Så hade de satt banan nu hade de garanterat satt något sådant. Förhoppningsvis slipper vi det nu.

 

 

Sverige reserv

Under lottningen blev det också klart att Sverige är reserv. Skulle antingen den österrikiska eller italienska tränaren tvingas hoppa av sina uppdrag blir det Sveriges slalomtränare Jacques Theolier som får sätta ett åk. Att han inte vann lottningen uppskattas - av Mattias Hargin.

– Det är nästan skönt att Sverige inte sätter, för då ska de försöka anpassa sig och så blir det ändå inte bra. Och då blir det mer snack, nu blir det som det blir. Så skriv det som rubrik: Hargin glad att Jaqcue inte sätter banan. Då kommer han säga, "why, but why", säger Hargin och skrattar.

 

OS 2018 - tv tider och program lördag 10 februari 

 

"De kan inte försvinna"

På plats i Pyeongchang kommer det bli svårt för det österrikiska och italienska lagen att mörka banorna eftersom samtliga lag kommer att träna på samma ställe.

– De kan inte försvinna och träna speciella kombinationer någonannanstans eftersom vi är på samma ställe. Vi kommer se hur de sätter banorna och kommer ha samma förutsättningar, säger Sveriges förbundskapten Heinzpeter Platter.

Samtidigt är det dumt att lägga för mycket vikt vid bansättningen enligt Hargin:

– Det är viktigare att vara trygg med din form och känslan på snö, för då klarar du av det mesta. Håller du på att tänka för mycket på hur de ska sätta banan och anpassa dig efter det kan det bli det svårt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag