Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska piken mot norska storstjärnan

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: PETER HARTENFELSER / IMAGO/HARTENFELSER IMAGO SPORTFOTODIENST
Ante Kostelic rörde upp känslorna i Sotji - rejält. Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO BUEHNER / GEPA BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Ante Kostelic OS-bana kostade svenska medaljchanser i Sotji. 

Nu står det klart att Österrike och Italien sätter banorna i Pyeongchang - med Sverige som reserv.

Något som glädjer Mattias Hargin: 

– Jag tycker det är lite skönt att Norge inte sätter banan.

För fyra år sedan avgjorde bansättningen OS-slalomen i Sotji. När det andra åket skulle avgöras hade Ante Kostelic satt en bana på gränsen av det tillåtna. Tolv av de 30 åkarna körde ur, bland dem André Myhrer som låg tvåa inför avgörandet. 

Även Mattias Hargin, som låg delad trea inför avslutningen, straffades av Kostelic bansättning och halkade långt bak i resultatlistan. 

Efteråt gick de svenska åkarna till verbalt angrepp mot kroaten som bland annat kallades för en "jävla idiot".  

 

Få senaste nytt från OS direkt i Messenger! 

 

Glad att slippa Norge

Nu står det klart vem som sätter slalombanorna i Pyeongchang. Under en lottning inför OS blev det klart att Italien och Österrike kommer att sätta vars ett åk. 

– De brukar sätta ganska normala banor. Marcel Hirscher åker bra i allt, så de behöver inte anpassa det så mycket efter honom. Och Italien har vi tränat med lite under hösten och de brukar sätta banor som jag gillar, säger Mattias Hargin. 

– Men jag ska försöka göra mig redo på att det mesta kan dyka upp, det såg vi på förra OS.

Samtidigt är Mattias Hargin glad att slippa norska bansättare på OS.

– Jag tycker det är lite skönt att Norge inte sätter banan, för Henrik Kristoffersen åkte väldigt bra i Kitzbühel där det var en extremt långsam och oskön bana. Så hade de satt banan nu hade de garanterat satt något sådant. Förhoppningsvis slipper vi det nu.

 

 

Sverige reserv

Under lottningen blev det också klart att Sverige är reserv. Skulle antingen den österrikiska eller italienska tränaren tvingas hoppa av sina uppdrag blir det Sveriges slalomtränare Jacques Theolier som får sätta ett åk. Att han inte vann lottningen uppskattas - av Mattias Hargin.

– Det är nästan skönt att Sverige inte sätter, för då ska de försöka anpassa sig och så blir det ändå inte bra. Och då blir det mer snack, nu blir det som det blir. Så skriv det som rubrik: Hargin glad att Jaqcue inte sätter banan. Då kommer han säga, "why, but why", säger Hargin och skrattar.

 

OS 2018 - tv tider och program lördag 10 februari 

 

"De kan inte försvinna"

På plats i Pyeongchang kommer det bli svårt för det österrikiska och italienska lagen att mörka banorna eftersom samtliga lag kommer att träna på samma ställe.

– De kan inte försvinna och träna speciella kombinationer någonannanstans eftersom vi är på samma ställe. Vi kommer se hur de sätter banorna och kommer ha samma förutsättningar, säger Sveriges förbundskapten Heinzpeter Platter.

Samtidigt är det dumt att lägga för mycket vikt vid bansättningen enligt Hargin:

– Det är viktigare att vara trygg med din form och känslan på snö, för då klarar du av det mesta. Håller du på att tänka för mycket på hur de ska sätta banan och anpassa dig efter det kan det bli det svårt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!