”Svenska medaljörer misstänks för doping”

En tredjedel av alla medaljörer från 2001 och framåt påstås ha haft misstänkt höga värden.
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
En tredjedel av alla medaljörer från 2001 och framåt påstås ha haft misstänkt höga värden.
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Nya uppgifter om doping kastar skuggor över längdsporten.

Enligt The Sunday Times har över 50 av åkarna i OS i Pyeongchang visat upp misstänkt höga blodvärden.

De rapporterar också att flera svenska toppnamn kan ha fuskat sig till medaljer vid tidigare mästerskap.

OS i Sotji 2014 slutade med en av tidernas största dopingskandaler.

Nu hoppas alla på att OS i Pyeongchang 2018 ska bli en renare historia. Men nu kommer The Sunday Times med ett avslöjande som, enligt dem själva, riskerar att skicka de stundande spelen rakt in i en ny dopingskandal.

Genom en källa har de fått tag på en databas som innehåller över 10 000 blodtester från nära 2 000 längdskidåkare. Och de påstår att en tredjedel av alla medaljörer från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden.

”Över hundra medaljörer från Norge, Tyskland, Sverige och Italien dömdes av en expert ut som misstänkta”, skriver The Sunday Times i sitt avslöjande.

Avslöjandet i The Sunday Times i dag.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag  

SVT är inblandat

SVT:s "Uppdrag Granskning" har varit med och arbetat med avslöjandet, precis som tyska ARD och tjeckiska Republik. Enligt Uppdrag Granskning har totalt tolv svenskar som finns med i databasen avvikande värden, varav framför allt en sticker ut.

De kommer på onsdag att sända ett eget program, om samma ämne. På sin hemsida skriver de: "Genom ett internationellt samarbete har Uppdrag Granskning tillgång till tusentals blodvärden för världseliten på skidor. I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre analytiker säger att han sannolikt varit dopad".

Vem det är framgår inte. SVT-reportern Magnus Svenungsson säger till P4 Extra att den svenska åkaren är aktiv i dag.

Längdlandslagets läkare Per Andersson får i Uppdrag Granskning titta på den misstänkta svenska åkarens blodvärden, och reagerar på de höga nivåerna. 

– Det här är mer än vi brukar se, ja, säger Andersson. 

– Men återigen så känner jag mig trygg att de vi har på OS i Pyeongchang är där på schyssta villkor. Jag kan inte kommentera de här siffrorna närmare i och med att jag inte vet vilka individer det gäller. 

– Den tid som jag jobbat med de här åkarna har jag inte haft några som helst skäl att misstänka att det förekommer doping.

Onormalt höga blodvärden

Enligt The Sunday Times finns det också anledning att oroa sig för hur rent OS 2018 kommer vara, trots att internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av hela Ryssland från tävlingarna. De hävdar att drygt 50 av längdskidåkarna som kvalat in till Pyeongchang har lämnat ifrån sig blodvärden som är onormalt höga.

Det innebär dock inte per automatik att de gjort sig skyldiga till doping.

Internationella skidförbundet (Fis) meddelar att de inte kommenterar några "misstänkta" prover och att experterna på världens antidopingbyrå (Wada) är "mer än nöjda" med deras antidopingarbete.


LÄS MER: Här dyker "Uppdrag Granskning" upp på skidpremiären