Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norska ilskan i natt: ”Det är oförsvarligt”

Silje Norendal Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sara Hector, Frida Hansdotter och Estelle Alphand får vänta på att kasta sig ut i pisterna. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sara Hector på en pressträff inför storslalomen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

PYEONGCHANG. Blåsten fortsätter att ställa till problem i Pyeongchang. 

Under söndagen sköts flera tävlingar upp och på måndagen kom beskedet att även damernas storslalom ställs in på grund av vinden och flyttas till torsdag.

Samtidigt avgjordes damernas slopestylefinal - mot vissa åkares vilja. 

– Jag tycker det är helt oförsvarligt, säger den norska tränaren Per Iver Grimsrud till VG

Det blåser i östra Sydkorea. Och hittills har OS-arrangören haft stora problem med vinden. 

Under söndagen ställdes både herrarnas störtlopp och damernas slopestylekval in. Då var det vindbyar på upp mot 15 meter per sekund enligt SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.

Redan dagen innan det så var vindarna en faktor när svenske Måns Hedberg kraschade otäckt och fick föras till sjukhus.

Storslalomen ställs in

Vinden har inte avtagit under måndagen i Pyeongchang och nu meddelar arrangören att damernas storslalom, där Sara Hector, Estelle Alphand och Frida Hansdotter skulle kört, skjuts upp. 

Luc Alphand, fransk skidikon och pappa till svenskhoppet Estelle Alphand, var på plats och vittnade om tuffa förhållanden i backen:

– Det är inte ofta vi har de här temperaturerna. Det var minus 20 grader på toppen och typ vind på 100 kilometer i timmen, säger Alphand som menade att beslutet att ställa in var korrekt:

– Vinden var väldigt stark och det blåste från sidan. Och kylan, det var iskallt för åkarna redan efter besiktningen, det var omöjligt att köra, tro mig, säger Alphand. 

LÄS OCKSÅ: OS 2018 - få senaste nytt direkt i Messenger! 

Sara Hector förstod beslutet, men var ändå lite besviken över att tävlingarna flyttades fram:

– Jag var redo att köra så det är klart lite synd att det blev framflyttat. Det är den här dagen jag har laddat för senaste tiden, men det är inte mycket att göra åt, säger Sara Hector. 

Damernas storslalom kommer nu att köras på torsdag den 15 februari i stället, med start klockan 01.30 svensk tid och det andra åket 05.15. 

– Jag kommer att vara lika redo att köra då, säger Sara Hector. 

Hansdotters planer omkastade

För Frida Hansdotters del gäckar den inställda tävlingen hennes planer. Medaljfavoriten i slalom hade delvis tänkt använda storslalomtävlingen som "träning" inför onsdagens slalom. 

–  Jag tycker storslalomen är väldigt viktig för min slalom och även att få göra en start innan slalomen. Jag får det inte riktigt att stämma i storslalom men vill visa att jag fortfarande kan mer där, sa Hansdotter innan beskedet om att storslalomen ställdes in kom på måndagen.  

LÄS MER: Alpint under OS – program med tider och datum.

Bojkott och ilska efter tävlingen

Trots flera inställda tävlingar så avgjordes damernas slopestylefinal som planerat. Finalen höll tämligen låg kvalitet och många åkare föll. 

Att tävlingen blev av uppskattades inte i det norska lägret. 

– Det är läskiga förhållanden. Jag tycker inte att de borde ha skickat ner tjejerna till den här finalen, säger tränaren Per Iver Grimsrud till VG

Silje Norendal, den norska slopestylestjärnan, ville inte ens åka enligt Grimsrud. Tyska Silvia Mittermüller bojkottade finalen på grund av vädret. 

– Jag tycker det är helt oförsvarligt. Snowboard visas upp på ett dåligt sätt när det är så många som faller och inte kan visa hur bra de är, säger Grimsrud.