Svenska läkaren: ”Tror en svensk har dopat sig”

Åke Andrén-Sandberg.
Foto: SARA STRANDLUND
Per "Pliggen" Andersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT:s "Uppdrag granskning" har tillsammans med bland andra Sunday Times avslöjat att flera svenska åkare har visat misstänkt höga blodvärden, varav en sticker ut extra mycket. 

Åke Andrén-Sandberg, ordförande för Riksidrottsförbundets antidopningskommission, tror det innebär att den svensken har fuskat. 

– Jag tror det är någon i Sverige som har dopat sig, säger han till SVT

Det är tillsammans med engelska Sunday Times, tyska ARD och tjeckiska Republik som SVT:s "Uppdrag granskning" arbetat fram avslöjandet som riskerar att skicka de stundande olympiska spelen i Pyeongchang in i en ny dopingskandal. 

Genom en källa har de fått tag på en databas som innehåller över 10 000 blodtester från nära 2 000 längdskidåkare. Och de påstår att en tredjedel av alla medaljörer från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden. Enligt "Uppdrag granskning" har totalt tolv svenskar som finns med i databasen avvikande värden, varav framför allt en sticker ut.

"Genom ett internationellt samarbete har "Uppdrag granskning" tillgång till tusentals blodvärden för världseliten på skidor. I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre analytiker säger att han sannolikt varit dopad", skriver de på sin hemsida. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Dopingjägaren: "Tror en svensk har dopat sig"

Åké Andrén-Sandberg är ordförande för Riksidrottsförbundets antidopningskommission, den kommission som av regeringen är utsedd för att bekämpa doping. 

Han blir enligt SVT förskräckt när han får ta del av "Uppdrag gransknings" uppgifter och är säker på att det betyder att en svensk åkare har dopat sig. 

– Det är väldigt osannolikt att det här skulle kunna förklaras på något annat sätt, säger han till SVT

Andrén-Sandberg är självkritisk och ställer sig själv frågan hur denne åkare, som inte namngetts av "Uppdrag granskning", har fångats upp av dem. Han är dessutom kritisk mot att journalister tagit del av den här informationen innan de nåtts av den. 

– Det som är ännu värre är hur det kan finnas sån data där ute som journalister får hand om men som inte vi som sysslar med antidopning får tag i. Det är en fullständigt barock ordning, säger han. 

LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum.

Svenska läkaren: "Känner mig trygg"

Det svenska längdlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson har fått ta del av den data "Uppdrag granskning" har om de svenska åkarna och erkänner att värdena är högre än vad de brukar se. Men han säger i samma andetag att han inte oroas för den trupp som de har i Sydkorea. 

– Återigen så känner jag mig trygg att de vi har på OS i Pyeongchang är där på schysta villkor. Jag kan inte kommentera de här siffrorna närmare i och med att jag inte vet vilka individer det gäller. 

– Den tid som jag jobbat med de här åkarna har jag inte haft några som helst skäl att misstänka att det förekommer doping.

Även om man lämnat i från sig ett onormalt högt blodvärde betyder inte per automatik innebär att man har dopat sig. 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1954654661529362