Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska ilskan: "Det är tragiskt"

Gunilla Lindberg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO KNEISL / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Det slås larm om mobbning i OS-byn.

Bakom varningen står svenska OS-höjdaren Gunilla Lindberg – som inte uppskattar hur vissa stjärnor behandlar andra idrottare.

– Jag tycker att det är riktigt tragiskt, säger Lindberg enligt sajten Inside The Games. 

Dopingskandalerna har besudlat Rysslands rykte som idrottsnation i grunden. Ett antal ryska idrottare har tillåtits delta i OS under neutral flagg som så kallade OAR:are. Dessa är dock inget vidare populärt inslag i OS-byn.

Flera idrottsstjärnor har vittnat om att de aktivt och medvetet fryser ut de ryska OS-deltagarna. Däribland finns skeletonmästaren Lizzy Yarnold, som står öppet för att hon vägrar prata med sina ryska konkurrenter Elena Nikitina and Maria Orlova. 

Anklagas för mobbning i OS

– När jag ser dem tittar jag ner i golvet och låtsas som ingenting, säger Yarnold till London Evening Standard.  

Det har också rapporterats av amerikanska bobåkare vägrar säga ett ord till OAR:arna.  

Nu har behandlingen av ryssarna stött på mothugg från svenskt håll. Gunilla Lindberg, Sveriges högste representant i den internationella olympiska kommittén, kräver att Yarnold och alla andra bättrar sig.

"Riktigt tragiskt"

– Det är riktigt tragiskt, för alla ryska idrottare som är här har gått igenom många prov, b-prov och bakgrundskollar. Det är osportsligt att inte prata med sina medtävlande, säger Lindberg enligt sajten Inside The Games.  

Lindberg känner ingen sympati för att idrottarna vill hålla distansen till ryssarna.

– Jag hoppas att det vi gjort och alla säkerhetsåtgärder vi utförde innan idrottarna kom hit visar att vi inte har straffat rena idrottare, säger Lindberg.