Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska ilskan: 'Det är ofattbart'

Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Kanal 5.

PYEONGCHANG. På söndagen kom beskedet att den ryska curlingspelaren Aleksandr Krushelnitckii är misstänkt för doping och kan förlora sin OS-medalj. 

Beskedet väcker ilska bland de svenska curlarna. 

– Det är onödigt och tråkigt som fan, säger Sofia Mabergs. 

– Skulle det visa sig att han är dopad fattar jag ingenting, säger förbundskapten Peja Lindholm. 

Curlingsportens historia har väldigt få dopingskelett i sin garderob. År 2005 åkte kanadensaren Joe Frans fast för kokain och stängdes av i två år. År 2016 tog danskan Helle Simonsen, som lider av en sjukdom på sina äggstockar, ett hormon som skulle underlätta för henne att bli gravid. Det hormonet innehöll de förbjudna substanserna 5aAdiol och 5bAdiol och hon stängdes av i 15 månader. 

På OS i Pyeongchang kan sportens tredje - och solklart värsta - dopingfall ha förekommit. 

Det handlar om Aleksandr Krushelnitckii, som tävlade för OAR (Olympic Athletes of Russia) i mixedcurling tillsammans med sin partner Anastasia Bryzgalova. De tog brons i den nya OS-grenen, men riskerar nu att förlora sin medalj. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Svenska ilskan efter misstänkta dopingen

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Krushelnitckii lämnat in ett dopingprov som innehåller spår av den förbjudna substansen meldonium. B-provet väntas bli offentliggjort senare under måndagen. 

Beskedet att en curlingspelare är misstänkt för doping väcker ilska i det svenska curlinglaget på OS. 

Sofia Mabergs, en del av Lag Hasselborg som gått som tåget under mästerskapet, skakar uppgivet på huvudet när saken kommer på tal. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker det är tråkigt som fan. Det gör jag. Men vad ska man göra. 

Det är tämligen ovanligt med doping i curling. 

– Det är skittråkigt. Men jag vill inte koppla det till vårt sport, för det har inte med vår sport att göra. Men det är ju Ryssland. Så det är svårt att veta med det där.

Är det så du känner, att du inte blir förvånad eftersom det är Ryssland? 

– Nej det gör jag inte, och jag vill inte göra det. Man vet att deras kultur är helt annorlunda. Svårt att sätta sig in i... Egentligen har jag inte någon riktig kommentar, det är tråkigt och det är onödigt. 

LÄS MER: Curling under OS – program med tider och datum.

Så funkar dopingsubstansen meldonium

Förbundskapten Peja Lindholm är något mer diplomatisk. 

– Först måste jag invänta b-provet innan jag säger precis hur jag känner. Men skulle det visa sig att han är dopad fattar jag ingenting. Är det sen så att det handlar om meldonium som det spekuleras i, då har jag ingen förståelse alls, säger han. 

Även Kanal 5 har frågat svenskarna vad de tycker om det. Anna Hasselborg vägrade uttala sig medan Niklas Edin var mer kritisk.

– Det är tråkigt att det ska hända i vår sport också. Många frågar sig varför man ska dopa sig i vår sport, även om den blivit lite mer fysiskt. Det är bara ofattbart, konstigt och tråkigt för vår sport. Det blir en jättesnackis som bara tar fokus från det vi är här för, säger han. 

Preparatet meldonium fick stor uppmärksamhet i början av 2016 när flera idrottare, däribland Maria Sjarapova och Abeba Aregawi åkte fast. Då hade meldonium funnits med på Wadas bevakningslista under 2015, innan det blev förbjudet 2016. 

Syftet med meldonium är att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter och det används i vården i framför allt Ryssland. Substansen är prestationshöjande på så sätt att den ökade genomblödningen påverkar energiomsättningen i kroppens organ, något som gör att man orkar tränar hårdare och mer. 

"Curling är mycket mer fysiskt än vad många tror"

Flera internationella sajter, däribland USA Today, har gjort sig lustiga över att det är just en curlare som är misstänkt för doping. Men Agnes Knochenhauer berättar varför doping kan göra en till en bättre curlare. 

– Curling är mycket mer fysiskt än vad många tror. Och framför allt handlar det om att man allra helst ska vara lika stark i slutet av en turnering som i början av den. Att orka hålla, säger hon och fortsätter: 

– Men man kan absolut göra en bra curlingmatch ganska otränad. Men för att orka en hel turnering och för att orka träna så mycket som krävs. då måste man vara vältränad. 

Så det skulle kunna finnas vinning i att dopa sig curling?

– Inte för en enskild match, men absolut i längden för det är på toppen som det avgörs och då handlar det mycket att ha den bästa fysiken.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för söndag 18 februari 

LÄS MER: Första dopingskandalen i OS – medaljör har åkt fast 

LÄS MER: OS 2018 - så spelar Tre Kronor i slutspelet 

LÄS MER: Svenska utspelet: Han är bättre än Stenmark