Niklas Edin och hans gäng vann OS-premiären mot Danmark. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNNiklas Edin och hans gäng vann OS-premiären mot Danmark. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niklas Edin och hans gäng vann OS-premiären mot Danmark. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rasmus Wranå och Niklas Edin. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNRasmus Wranå och Niklas Edin. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rasmus Wranå och Niklas Edin. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Svensk drömstart – seger i OS-premiären

Publicerad

PYEONGCHANG. OS började på bästa sätt för Lag Niklas Edin. 

De slog bekvämt Danmark med 9-5. 

– Spelmässigt var det bättre än vad jag trodde på, säger Edin. 

"Vi spelar ofta inte superbra i öppningsmatcher, vi behöver lite tid för att jobba oss in i turneringen och hitta vårt spel."

Det var Niklas Edins resonemang inför OS-premiären mot Danmark i Gangneung curlingcenter.

Men någon kärv start i Sydkorea var det inte tal om. I alla fall sett till resultatet.

Lag Edin – som även består av Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren – startade visserligen avvaktande, precis som Danmark, men hade inledningsvis koll på händelserna i premiärmatchen.

När Sverige väl höjde nivån blev danskarna svarslösa.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Edin avgjorde: "Sätter den 1000 av 1000"

Femte omgången gav en blågul trepoängare, som sedan följdes upp av en tvåa och ledde till en klar 7-2-ledning.

Och det var poängrycket som behövdes.

Men lag Rasmus Stjerne – som behövde stjäla tre poäng i sista för att få till en skiljeomgång – ordnade ändå lite spänning.

När Edin gjorde sig redo för matchens sista sten hade Danmark tre stenar i boet, men skippern behöll lugnet, skärpan och ordnade poängen som behövdes för att ordna en enpoängare.

– Den sätter jag tusen av tusen. Jag kommer aldrig att missa en sån sten i min curlingkarriär, säger Edin som är nöjd med matchen. 

– Spelmässigt var det bättre än vad jag trodde på. När vi släppte tvåan blev jag osäker, men när vi tar trean är det nästan game over. Spelmässigt bra men också bra att vi får kämpa lite. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Härnäst väntar värdnationen för Edin

Med segern har Sverige fått den start som Niklas Edin – som slutade fyra i OS 2010 i Vancouver och fick brons 2014 i Sotji – helst av allt ville ha, och nu fortsätter jakten efter karriärens ädlaste OS-medalj.

Senare i dag, klockan 12.05 svensk tid, väntar lag Edins andra gruppspelsmatch. Då ställs ett av Sveriges stora medaljhopp mot hemmanationen Sydkorea.

– De har ju hemmastödet och det kommer låta. Men det är inte som i Vancouver. För det var ju en hockeypublik och där var det kaos. Men Sydkorea har 100 procent stöd här inne. 

LÄS MER: Curling under OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag