Foto: ANDREAS HILLERGREN /TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDREAS HILLERGREN /TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDREAS HILLERGREN /TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ODD ANDERSEN / AFPFoto: ODD ANDERSEN / AFP
 Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Succén: OS-guld till Charlotte Kalla

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Snacka om svensk succéstart!

Charlotte Kalla knäckte Marit Björgen och tog hem OS-guldet i skiathlon i premiären – efter en mäktig uppvisning i Pyeongchang.

Nu berättar hon om dramat inför loppet:

– Jag var så himla nervös innan start i dag, säger hon.

LÄS MER: Norge hyllar Charlotte Kalla: "Helt överlägsen" 

 

Charlotte Kalla var tillsammans med Marit Björgen den stora guldfavoriten.

Och svenskan pallade för trycket.

Charlotte Kalla stod för en strålande insats i OS-premiären då hon tog hem guldmedaljen i skiathlon – före just Marit Björgen. Kalla inledde starkt på den klassiska delen, men fick se norskan glida ifrån rejält i backarna.

– Björgen har mycket bättre glid än Kalla, sa kommentatorn Roberto Vacchi i Kanal 5.

Men Charlotte Kalla höll i till skidbytet. Och i den avslutande fristilen stod hon för ett ryck som kommer att bli klassiskt - det när hon ryckte ifrån övriga fältet på ett makalöst sätt och till slut gick i mål flera sekunder före närmaste tävlande bakom henne.

 

MISSA INTE! Missa inget om Charlotte Kalla i OS – testa SportExpressens bot gratis

Kalla efter loppet: "Trodde inte jag kunde bli så nervös"

Drygt 20 minuter efter guldloppet kom en överlycklig Charlotte Kalla att dyka upp i Kanal 5 där hon bjöd på stor glädje:

– Det bubblar av både glädje och lättnad. Det har varit så himla roligt att tävla i dag, jag kände mig så stark som jag vill vara, säger hon och fortsätter om sin taktik i loppet:

Och efter prisceremonin som hölls ett par timmar efter loppet utvecklade hon sina tankar om loppet till SportExpressen:

– Vi hade fantastiska skidor i dag, formen var också där jag hade hoppats att den var.

– Jag var så himla nervös innan start i dag och då blir det ännu mer att man slappnar av och kan känna glädjen på ett annat sätt.

Vidare berättar Charlotte att hon var nervösare än vanligt inför dagens lopp och avslöjar när den kröp sig på:

– Det kom efter frukost innan jag skulle i väg och käka lunch. 

När hon insåg att hon kunde vinna?

– Det kände jag när vi hade startat och någonstans ute på klassiska delen, då blev jag glad. Sen är det bara att fortsätta fokusera påvar man ska göra. Även vid rycket…

 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Tränaren: "Det var grymt"

Efter loppet kunde tränaren Johan Granath avslöja taktiken som tog Charlotte Kalla till sin 18:e medalj i VM och OS-sammanhang.

Charlotte Kallas medaljer

Guld (5): OS i Vancouver 2010: 10 km fristil; OS i Sotji 2014: stafett; VM i Holmenkollen 2011, sprintstafett; VM i Falun 2015: 10 km fristil; OS i Pyeongchang 2018: skiathlon.

Silver (9): OS i Vancouver 2010: sprintstafett; OS i Sotji 2014: skiathlon, 10 km klassiskt; VM i Holmenkollen 2011: stafett; VM i Val di Fiemme 2013: stafett, sprintstafett; VM i Falun 2015: stafett; VM i Lahtis 2017: 10 km klassiskt, stafett.

Brons (3): VM i Liberec 2009: stafett; VM i Falun 2015: skiathlon, 30 km klassiskt; VM i Lahtis 2017: skiathlon.

Pyeongchang, TT:s utsända

- Det var lite lurspel där, de åkte och tittade på varandra. Ska man göra nåt måste man göra det rejält och ha tålamod, säger han till SportExpressen och fortsätter:

- Det var svårt att veta hur det skulle utkristallisera sig. Hon skulle gå snålt på klassiska. Trodde det skulle bli körning ut från stadion i skejt men när det inte blev det var det helt rätt position att göra rycket på. Hon vet att hon är stark där när det är ihållande uppför. Det var grymt!

Inledningen av OS blev också en succé utöver Kallas medalj. 

Det när OS-debutanten Ebba Andersson kom in som fyra - och Stina Nilsson som tia.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag