Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succén anklagas nu för fusk: "Blir ledsen"

Foto: Linus Sunnervik
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLIVE MASON / AP TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. Pita Taufatofua stal showen vid OS-invigningen 2016 när han bar Tongas flagga i bar överkropp.

Till Pyeongchang-OS återvänder den omstridde 34-åringen – som skidåkare.

Och han slår tillbaka mot anklagelserna att han är "en fuskare".

– Jag blir ledsen när jag hör det, säger han.

Något av det fina med OS är att även de mindre nationerna vara en del av gemenskapen. 

Pita Taufatofua, 34, tog tillfället i akt under Rio-OS 2016, när han i egenskap av Tongas fanbärare klev in på OS-arenan i bar överkropp med landets traditionella ta'ovala virad runt midjan.

Då deltog han i taekwondo.

Nu är han tillbaka – som skidåkare. SportExpressen träffade 34-åringen, som halkade runt i skidspåren under fredagens träning samtidigt som Marcus Hellner swishade förbi honom.

Det ser halt ut.

– Det är ett halt underlag! Men jag är van vid att halka runt, uppenbarligen, skrattar han.

 

 

"Gjorde det för mina förfäder"

Han fortsätter:

– Jag blir väldigt ödmjuk när jag tittar på killarna som här och och tränar. De åker uppför backarna som en annan åker nedför. Jag är på väg att svimma av trötthet redan nu.

Tonganen berättar att han har fått inbjudan till talkshows i USA och modelluppdrag efter Rio-OS.

– Jag hade inga mål med att bli kändis bara för att jag gick med bar överkropp. Jag ville representera mitt land, och visa upp på mig som mina förfäder gjorde för tusentals år sedan. Jag ville inte gå ut i en dress bara för att vi har burit sådana kläder de senaste 50-60 åren. Det blev inte mina förfäder tillsagda att göra. Vi har alltid varit ett kungligt och stolt land - och det ville jag hedra, säger han.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

När han nu återvänder till de olympiska spelen är det som skidåkare. Totalt sett har han stått på skidor i "drygt tio veckor" den här vintern. 

– Jag hade inte sett snö för två år sedan så det är ett mirakel att jag är här. Det har varit väldigt svårt, väldigt svårt. Jag har mest kunnat träna rullskidor. 

Och för de som har testat på rullskidor så är det ganska svårt i början?

– Jag ska vara helt ärlig: jag hatar dem. Det är fruktansvärt läskigt. Den som uppfann rullskidorna visste uppenbarligen inte vad en broms är. Problemet för mig är att jag inte har kunnat tränat backträning. Man kan ju åka uppför men sen ska man ta sig ned också - och jag vågar i alla fall inte göra det. Ingen vill ju hoppa och landa på asfalt.

"Samma sak som doping"

Taufatofua kvalade in till OS i Pyeongchang på omdiskuterade grunder, iallafall enligt hans venezuelanska rival César Baena. För att kvala in till OS krävs det att man gjort fem tävlingar där snittpoängen är under 300 poäng. 

Pita Taufatofua inledde vintern med att åka fyra tävlingar på tre dagar i Bogota, Colombia. Det var tre rullskidtävlingar med sju åkare på start i alla lopp. Taufatofua kunde sluta sist i tävlingen (sjua, alltså) och ändå landa på under 300 poäng.

Efter det behövde han bara ytterligare en tävling med under 300 poäng. Efter flera misslyckade försök kom han sexa i ett lopp på Island – och kvalade in.

– Tävlingarna i Bogota var uppenbart riggade och vi borde nog ifrågasätta även den här tävlingen på Island, säger César Baena och forsätter: 

– Enligt mig är det här fusk. Det är samma sak som doping. Han har betalat pengar för att kunna runda systemet och få en OS-plats.

 

 

Pita Taufatofua - Tongas fanbärare

Pita Taufatofua säger han blir ledsen och besviken när han hör om kritiken.

– Det spelar ingen roll vad jag gör. Även om jag gör något som jag tycker är positivt så får jag alltid massa uppmärksamhet, och ofta kritik. Det gör mig ledsen, säger han.

– Jag var i samma lopp som honom en gång och åkte på fem minuter samtidigt som han gick i mål på 13 minuter. Jag skulle aldrig hacka på honom eller någon annan som försöker. 

Hur vill du bli ihågkommen på det här olympiska spelet?

– Jag hoppas bara på att få ett positivt mottagande. Jag ger alltid allting under loppen. Även om jag tappar skidan så går jag och hämtar den och fortsätter loppen. Jag skulle såklart vilja slåss om en guldmedalj men för mig är det är resan som räknas.

Får vi se någon ny "kupp" på invigningen ikväll?

– (Skratt) Det kommer vara väldigt kallt. Jag har inga planer på att göra någon sådan "kupp". Jag vill bara hålla mig varm, bära flaggan med stolthet och visa upp Tonga för världen. 

 

Få största OS-nyheterna direkt i Messenger – testa här!