Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffas för doping – efter märkliga bilden

Nadezjda Sergejeva
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ED GAR IMAGO SPORTFOTODIENST
Sergejeva i tröjan
Foto: Youtube

Nadezjda Sergejeva var föremål för en av vinter-OS märkligare dopingfall.

Nu har ryskan fått sitt straff.

Nadezjda Sergejeva hamnade på tolfte plats i OS-boben, där hon tävlade för Ryssland – eller OAR (Olympic Athletes of Russia), namnet på det lag som de ryska idrottarna företrädde i Pyeongchang. 

Under mästerskapet stod 31-åringen för en protest mot doping när hon poserade i en tröja med texten: ”I don't do doping (Jag håller inte på med doping)”. 

Tröjan kan även tolkas som en protest mot beslutet att stänga av det ryska landslaget från mästerskapet, på grund av deras bristande antidopingprogram. Endast enskilda utövare fick som sagt delta, då under namnet OAR.

Nadezjda Sergejeva stängs av

Nadezjda Sergejevas OS tog sedan en tragikomisk vändning. Ryskan testade den 18 februari positivt för en förbjuden hjärtsubstans, och diskades från mästerskapet

– Hon lämnade ett negativt test den 13 februari, men provet som togs fem dagar senare var positivt, sa Alexsandr Zubkov, ordförande för ryska bob- och skeletonförbundet.

Nu meddelar idrottens skiljedomstol Cas att Sergejeva fått sitt straff: Hon stängs av i åtta månader. 

Cas skriver i ett uttalande att substansen Sergejeva testat positvit för är trimetazidine, och att avstängningen räknas från och med den 18 februari – vilket innebär att ryskan är friad efter den 22 oktober.

Aleksandr Krushelnitckii var den förste atleten att testa positivt för doping under OS i Sydkorea. Ryssen hade använt sig av meldonium – och fråntogs sin bronsmedalj i mixedcurlingen. 


LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.  

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta.