Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNFoto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Stöttas av Johaug – efter Kallas kross

Publicerad

PYEONGCHANG. Marit Björgen var chanslös när Charlotte Kalla ryckte i lördags.

Efter krossen fick norskan ett stöttande sms från Therese Johaug.

– Therese är väldigt bra på att backa upp mig, säger Björgen.

Hon gör sitt sista OS och spåddes blir drottning i skidspåren.

Men Marit Björgen har redan fått stryk av Charlotte Kalla i den första duellen dem emellan. Och redan nu – inför deras nästa möte på torsdag – snackas det om ett "tronskifte", som norska tidningen VG valde att kalla det.

– Vad ska jag säga om det?, svarar Björgen med ett leende.

– Charlotte är i väldigt bra form och har varit väldigt stark i vinter. Det är klart – om jag ska slå henne på torsdag måste göra mitt bästa lopp i vinter. Det måste levereras ett väldigt starkt lopp om jag ska slå henne, säger hon. 

"Hon är bra på att backa upp mig"

Scenerna var mäktiga när Charlotte Kalla ryckte ifrån drottningen Marit Björgen och säkrade Sveriges första OS-guld i lördags. Till och med Kallas pappa, Per-Erik, tyckte att rycket var vågat.

– Jag tänkte att det var för tidigt. Men jag såg lite grann av hennes ansiktsuttryck och då förstod jag att hon skulle klara det, sa han efter loppet.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Marit Björgen menar att hon inte var beredd på Kallas ryck, men erkände sig besegrad efteråt. Efter loppet fick Björgen ett sms av Therese Johaug. De två har haft kontakt under vinter-OS och efter Kallas kross hörde Johaug av sig.  

– Therese är väldigt bra på att backa upp mig. Vi pratade vad jag tyckte om loppet och vad jag kunde ha gjort annorlunda. Hon är väldigt bra på att stötta mig, säger Björgen.

Hälsningen från sonen

Och det var inte bara Johaug som hörde av sig: i söndags var det dessutom mors dag i Norge. Björgen fick en hälsning från sin tvåårige son, Marius.

– Han ringde mig och sa: "Grattis på dagen!". Så det hade han inte glömt, skrattar hon.

Nu laddar skiddrottningen om för torsdagens 10 kilometer fristil.

– Jag är väldigt glad över att vara i gång och att ha tagit en silvermedalj. Nu ser jag fram emot torsdagen. Det kanske inte är min bästa distans i vinter, jag har haft lite ojämna resultat. Men jag känner mig i bra form och vill kunna vara med och kämpa om medaljer, säger hon.

– Charlotte visade bra i form i lördags är nog den största favoriten. Hon är den största favoriten. Men vi är sex-sju stycken som ska kämpa om medaljerna.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag