Alex Rigsbys och Nicole Hensleys masker tillåts inte i OS. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅNAlex Rigsbys och Nicole Hensleys masker tillåts inte i OS. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Alex Rigsbys och Nicole Hensleys masker tillåts inte i OS. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Alex Rigsby. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅNAlex Rigsby. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Alex Rigsby. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Stoppas i OS: ”Det är korkat”

Publicerad

PYEONGCHANG. Två amerikanska OS-målvakter har Frihetsgudinnan på sina hjälmar. 

De tvingar IOK nu dem att ta bort.

Varför? 

De anses vara "för politiska", enligt USA Today. 

I många år nu har det varit en tradition bland ishockeymålvakter att specialdesigna sina hjälmar som de spelar i. De väljer ett motiv de gillar och som på något sätt ska återspegla vem de är eller den klubb de representerar. 

OS-målvakterna är ingen undantag. 

USA:s målvakter Nicole Hensley och Alex Rigsby har båda Frihetsgudinnan på sina hjälmar. Hansley har sin på vänstersidan av hjälmen medan Rigsby har sin på hakan. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Tvingas ändra - bryter mot IOK:s regler

Men nu vill IOK tvinga dem att ta bort motivet att Frihetsgudinnan från hjälmarna. Anledningen är att IOK menar att de bryter mot reglerna gällande politiska symboler. 

IOK:s regler gör gällande att inga saker får innehålla ord från en nationalsång, motiverande ord eller politiska budskap eller slogans kopplade till en

USA:s presschef Dave Fischer säger att de just nu förhandlar med IOK om att omvärdera deras beslut. 

Sajten Downtrend kallar IOK:s beslut för "korkat" och "galenskap". De skriver även att "det är skitsnack" att Frihetsgudinnan skulle vara för politisk och hänvisar till den famösa nordkoreanska hockeyklacken som enligt Downtrend haft masker av Nordkoreas första diktator Kim Il-sung.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

De har ett världsarv på maskerna

USA har spelat en match, en 3-1-seger mot Finland, men då stod varken Hensley eller Rigsby utan Maddie Rooney fick förtroendet mellan stolparna. 

Frihetsgudinnan är en staty som står på Liberty Island sydväst om Manhattan. Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från Frankrike för att hylla USA:s 100-årsjubileum som självständig nation. 

Statyn är ett världsarv sedan 1984. 

LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag