Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholm hoppar av jakten på OS 2026

Karin Wanngård, här med Stefan Löfven.
Foto: CHRISTINE OLSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Fyra svenska guldmedaljörer från OS i Pyeongchang.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Stockholm har visat intresse för att anordna vinter-OS 2026. 

Men nu hoppar de av. 

– Vi saknar det breda politiska stödet för att gå vidare med en ansökan, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms kommun, till VG

I november förra året anmälde SOK sitt intresse för att arrangera vinter-OS 2026 i Stockholm. Den sista dagen för att lämna in den formella ansökan till IOK är den 31 mars i år, men redan nu står det klart att Stockholm inte kommer att ansöka. 

Det bekräftar Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms kommun, för VG

– För Stockholms del är Socialdemokraterna det enda partiet som är uttalat positiva till att söka om att arrangera OS. Och jag kan dessvärre konstatera att vi i dag saknar det breda politiska stödet som krävs för att gå vidare med en ansökan, säger hon. 

SOK:s kampanjchef ger inte upp

I stället håller hon tummarna för att Lillehammer, som bekant arrangerade OS 1994, kan få arrangera mästerskapet. 

– Lillehammer har tidigare visat att de kan arrangera ett framgångsrikt OS och Paralympics och jag önskar dem all lycka i arbetet kring en OS-ansökan. 

Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag, vill dock inte ge upp än. 

– Det kan fortfarande skickas en ansökan. Vi vet att det i dagens situation endast är Socialdemokraterna, som är det ledande partiet i Stockholm, som är uttalat positiva till en OS- och Paralympicsansökan. Men vi jobbar just nu aktivt med att informera om de förutsättningarna från IOK och vi märker en förändrad och positiv inställning från flera i Stockholm stadshus. När det gäller andra kommuner i Stockholms län samt Falun och Åre så har vi väldigt gott stöd, det har vi även bland flera politiker på riksnivå, säger han. 

I korthet kan de nya förutsättningarna från IOK summeras som att arrangören får mer pengar, ansökan är billigare och städer med färdiga arenor premieras.