Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholm hoppar av jakten på OS 2026

Karin Wanngård, här med Stefan Löfven.Foto: CHRISTINE OLSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Fyra svenska guldmedaljörer från OS i Pyeongchang.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Stockholm har visat intresse för att anordna vinter-OS 2026. 

Men nu hoppar de av. 

– Vi saknar det breda politiska stödet för att gå vidare med en ansökan, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms kommun, till VG

I november förra året anmälde SOK sitt intresse för att arrangera vinter-OS 2026 i Stockholm. Den sista dagen för att lämna in den formella ansökan till IOK är den 31 mars i år, men redan nu står det klart att Stockholm inte kommer att ansöka. 

Det bekräftar Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms kommun, för VG

– För Stockholms del är Socialdemokraterna det enda partiet som är uttalat positiva till att söka om att arrangera OS. Och jag kan dessvärre konstatera att vi i dag saknar det breda politiska stödet som krävs för att gå vidare med en ansökan, säger hon. 

SOK:s kampanjchef ger inte upp

I stället håller hon tummarna för att Lillehammer, som bekant arrangerade OS 1994, kan få arrangera mästerskapet. 

– Lillehammer har tidigare visat att de kan arrangera ett framgångsrikt OS och Paralympics och jag önskar dem all lycka i arbetet kring en OS-ansökan. 

Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag, vill dock inte ge upp än. 

– Det kan fortfarande skickas en ansökan. Vi vet att det i dagens situation endast är Socialdemokraterna, som är det ledande partiet i Stockholm, som är uttalat positiva till en OS- och Paralympicsansökan. Men vi jobbar just nu aktivt med att informera om de förutsättningarna från IOK och vi märker en förändrad och positiv inställning från flera i Stockholm stadshus. När det gäller andra kommuner i Stockholms län samt Falun och Åre så har vi väldigt gott stöd, det har vi även bland flera politiker på riksnivå, säger han. 

I korthet kan de nya förutsättningarna från IOK summeras som att arrangören får mer pengar, ansökan är billigare och städer med färdiga arenor premieras.