Silvia Mittermüller. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNSilvia Mittermüller. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Silvia Mittermüller. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Silvia Mittermüller. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSilvia Mittermüller. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Silvia Mittermüller. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tvingas till rullstol: ”Skam för sporten”

Publicerad

PYEONGCHANG. Silvia Mittermüller skadade sig så svårt på träning av hon tvingas sitta i rullstol ett tag. 

Nu rasar hon mot OS-arrangören för att de inte kan garantera atleternas säkerhet.

– Det är en skam för vår sport, säger hon till Frankfurter Allgemeine. 

De senaste dagarna har vinden varit minst sagt på tapeten i OS-orten Pyeongchang. Flera grenar har skjutits upp och arrangören och de tävlingar som har avgjort har lett till hård kritik från åkarna. 

En sån tävling är damernas slopestyle. 

Tyskan Silvia Mittermüller skadade sig under ett träningsåk i blåsten och tvingades till operation som gör att hon får sitta i rullstol ett tag. Skadan gav också upphov till en protest från tyskan – som körde måndagens final utan att göra ett enda trick. I stället körde hon bara rakt ner.

https://www.instagram.com/p/BfGNcejjSFp/?hl=sv&taken-by=silviamittermul

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Ilskan mot arrangören efter skadan

Nu riktar hon kritik mot arrangören för att hon lät utövarna tävla trots de tuffa väderförhållandena. 

– Det var oansvarigt. Jag kom till Sydkorea för att insupa OS med alla mina sinnen och ge mitt allt. Jag gick ut och gav allt trots det farliga vädret, men jag träffades av en kastvind vilket ledde till att jag tappade balansen, säger hon till Frankfurter Allgemeine. 

– Oturligt nog var det här dålig reklam för vår sport, framför allt slopestylen som kan vara spektakulär även om den är säker. Tillsammans med Fis måste vi nu säkerställa att vi skyddar våra utövare bättre. Vi måste se till att mäta vinden på ett bättre sätt och sätta upp ljus vid starten som säger när det är säkert att åka, fyller sportchefen Stefan Knirsch i. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Fis svar efter kritiken

Fis å sin sida menar att de har gjort allt i sin makt för att garantera åkarnas säkerhet. 

– Vår högsta prioritet är utövarnas säkerhet. Fis skulla aldrig anordna en tävling utan att säkerheten kan garanteras. Juryn menade att vädret var stabilt nog för att tävling och träning skulle hållas som planerat, säger de i ett uttalande. 

LÄS MER: Alpint under OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag