Semen Elistratov till höger. Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / PICTURE ALLIANCE / SVENSIMON/IBL DPASemen Elistratov till höger. Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / PICTURE ALLIANCE / SVENSIMON/IBL DPA
Semen Elistratov till höger. Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON / PICTURE ALLIANCE / SVENSIMON/IBL DPA
Semen Elistratov. Foto: LUI SIU WAI / XINHUA/AVALON.RED B950Semen Elistratov. Foto: LUI SIU WAI / XINHUA/AVALON.RED B950
Semen Elistratov. Foto: LUI SIU WAI / XINHUA/AVALON.RED B950

Stjärnan utreds – efter orden på pressträffen

Publicerad

PYEONGCHANG. Semen Elistratov är i blåsväder. 

Han valde att tillägna sin OS-medalj till de ryssar som stängts av från OS. 

Enligt BBC utreds han nu av IOK. 

I flera omgångar har den systematiska ryska dopingen avslöjats de senaste åren, något som har lett till konsekvenser för landets idrottare. Bland annat har landet portat från att delta på OS, så storstjärnor som längdskidåkaren Sergej Ustjugov är inte på plats. 

Däremot har 169 ryssar getts permission att tävla på OS under neutral flagg, eller OAR (Olympic Athletes from Russia) som de kallas. 

En av dem är Semen Elistratov. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Elistratov rörd efter OS-medaljen

Den 27-åriga skridskoåkaren Elistratov inledde OS med att ta brons på 1500 meter och på presskonferensen efteråt var han berörd. 

– Jag har svårt att hålla tillbaka tårarna just nu. Jag har sagt förut att vilken individuell medalj som helst skulle kännas som guld eller platina för mig, säger han. 

Därefter valde han att adressera situationen som Ryssland befinner sig i. 

– Jag är oerhört glad att jag lyckades göra det, trots allt som sker kring rysk idrott. Jag dedikerar den här medaljen till alla de som har blivit exkluderade från de här olympiska spelen på ett så hårt och orättvist sätt. Den här medaljen är till er. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Utreds av IOK - efter orden på OS

Hans sista ord har försatt Elistratov i blåsväder. Enligt BBC utreds han nu av IOK (Internationella olympiska kommittén) för att ha brutit mot reglerna på OS som säger att man inte får göra politiska ställningstaganden. 

Elistratovs medalj är en av två som OAR tagit på OS. Den andra togs i lagtävlingen i konståkning där bland andra Evgenia Medvedeva, Alina Zagitova och Maria Sotskova ingick. 

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider tisdag 13 februari. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag