Edelman kastar sig ut i banan under ett träningsåk. Foto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEdelman kastar sig ut i banan under ett träningsåk. Foto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Edelman kastar sig ut i banan under ett träningsåk.  Foto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den israeliska truppen gör entré under invigningen. Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅNDen israeliska truppen gör entré under invigningen. Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Den israeliska truppen gör entré under invigningen.  Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Stjärnan stoppas efter hjälmdetaljen

Publicerad

PYEONGCHANG. A.J Edelman skriver historia på OS som den första israelen i skeleton. 

Och han ville göra det med en hjälm föreställande den bibliska karaktären Simson. 

Men nu stoppas Edelman nu av IOK från att bära sin specialdesignade hjälm. 

Den svenska sportpubliken har sett det på hockeymålvakter i många år. Specialdesignade hjälmar med motiv som på ett eller annat sätt återspeglar ägarens personlighet. 

Det svenska intresset för skeleton är inte lika stort, men rodelåkare har likt hockeymålvakter en fäbless för vackra hjälmar. 

Till vinter-OS i Pyeongchang har så gott som alla åkare anlänt med specialdesignade hjälmar. A.J Edelman är inget undantag. 

 

LÄS OCKSÅ: OS 2018 - program och tv-tider lördag 10 februari 

 

Edelmans OS-önskan stoppas

26-åringen blir den första att representera Israel i skeleton och han hade för avsikt att tävla i en hjälm föreställande Simson då han river ner pelare. Simsom förekommer i Domarboken i Bibelns gamla testamente. Domarboken sammanfattar tiden i Israels historia då landet styrdes av så kallade domare, den sista av dem var Simson. 

 

 

Simson är känd för sin fysiska styrka som satt i håret och det sista han gjorde i livet enligt Bibeln var att riva ner två pelare och döda tretusen filistéer som Israel låg i fejd med. Enligt bland andra forskaren Richard Leviton så har Simson status som en halvgud i Israel. 

 

LÄS OCKSÅ: Få allt om OS 2018 direkt i Messenger 

 

Hjälmen stoppas: "För biblisk"

Edelman ville ha Simson på hjälmen för att symbolisera hans resa. 

– Folk sa till mig att jag aldrig skulle kunna representera Israel på ett OS. Att jag aldrig skulle kunna åka snabbt nog, att jag aldrig skulle kunna vara en bra tävlande. Jag ville ha ett bevis på att israeler kan göra allt, säger han till tidningen The Algemeiner. 

Men Edelman kommer inte få bära sin hjälm. Nyligen berättade han enligt The Algemeiner på Instagram av IOK stoppade honom. 

https://twitter.com/nzaccardi/status/961821445117521923

"Hjälmen är 'för biblisk' för OS. Men jag respekterar det beslutet och ser fram emot att visa upp något som Israel kan vara stolta över", skriver han enligt tidningen. 

Edelman har i efterhand raderat sitt Instagraminlägg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag