Slava Vojnov spelar OS-premiären för OAR. Foto: VLADIMIR PESNYA / SPUTNIK/IBL SPUTNIKSlava Vojnov spelar OS-premiären för OAR. Foto: VLADIMIR PESNYA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Slava Vojnov spelar OS-premiären för OAR. Foto: VLADIMIR PESNYA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Slava Vojnov lyfter Stanley Cup-bucklan 2014. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENSTSlava Vojnov lyfter Stanley Cup-bucklan 2014. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
Slava Vojnov lyfter Stanley Cup-bucklan 2014. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
Slava med hustrun Marta Varlamov. Foto: BRAD GRAVERSON / AP THE DAILY BREEZESlava med hustrun Marta Varlamov. Foto: BRAD GRAVERSON / AP THE DAILY BREEZE
Slava med hustrun Marta Varlamov. Foto: BRAD GRAVERSON / AP THE DAILY BREEZE

Misshandlade sin fru – spelar nu OS

Publicerad

PYEONGCHANG. 2014 dömdes Slava Vojnov till 90 dagars fängelse för hustrumisshandeln. 

Vojnov, då i Los Angeles Kings, stängdes tills vidare av från allt spel i NHL och flyttade hem till Ryssland. 

Nu representerar han OAR i OS - och ingen av hans lagkamrater vill prata om Vojnovs förflutna. 

– Det jag vet är att han är en bra spelare och förtjänar att vara här, säger landslagskamraten Mikhail Grigorenko till AP

2008 draftades den ryska backtalangen Vjatjeslav "Slava" Vojnov i den andra rundan i NHL-draften av Los Angeles Kings. Säsongen 2011-12 tog han steget till världens bästa hockeyliga och blev tämligen omgående en central del i Kings backuppsättning. 

Främst hyllades Vojnov för sin poängproduktion, på sina 190 NHL-matcher stod han för 81 poäng och han hann dessutom med att vinna Stanley Cup två gånger om. 

Han såg dock till att på egen hand förkorta sin NHL-karriär betänkligt. 

 

LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper.

Dömdes till fängelse för misshandel

2015 dömdes han till tre månaders fängelse för misshandeln av sin fru Marta Varlamova. Misshandeln skedde i hemmet efter en halloweenfest året innan. 

Vojnov ska ha tagit struptag på henne och knuffat in henne i en tv. 

"Jag fick bara en snabb skymt av fotona på fruns skador men det var väldigt mycket blod. Hemma hos Vojnov upptäckte polisen blod över hela sovrummet”, skrev Los Angeles Timesjournalisten Nathan Fenno då. 

Dessutom stängdes Vojnov av tills vidare - en avstängning som fortfarande råder - från NHL och utvisades ur USA. 

Det ryska landslaget i hockey har dock inte agerat. Redan hösten 2015 tog de ut Vojnov, som numera spelar i KHL-klubben SKA S:t Petersburg, i sitt World Cup-lag, men han stoppades från att delta. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Är på OS för att han slog sin fru"

Och det fanns egentligen väldigt lite som talade för att Vojnov skulle få plats i OS-truppen. Hela Ryssland stängdes först av då våg efter våg av avslöjanden gällande doping i landet kom upp till ytan.

IOK gav landets idrottare en livlina genom att erbjuda dem chansen att ansöka om att tävla under neutral flagg. De som var intresserade av det skulle uppfylla vissa - ännu icke offentliga - kriterier. 

Vojnovs fängelsedom var inte ett problem för IOK. Och även om han hockeymässigt håller hög NHL-klass så är han avstängd från spel i den ligan och då fanns det inte längre några hinder för Vojnov att delta på OS. 

Eller som nyhetsbyrån AP skriver: "På sätt och vis är han på OS för att han misshandlade sin fru". 

IOK skriver i ett uttalande till AP att de försäkrats av den ryska olympiska kommittén att det "inte finns någon dom som förhindrar Vojnov från att delta på internationella tävlingar". 

Ingen vill prata om domen

Vojnov spelade i OAR:s premiär mot Slovakien. Inför turneringen har han varit uppvaktad av pressen, men själv vägrar han prata med medier på plats i Pyeongchang. Och hans landslagskamrater vill inte kommentera händelserna som ledde fram till fängelsedomen. 

Mikhail Grigorenko säger att Vojnov är "en bra spelare" som "förtjänar att vara på OS". 

– Han är en ledare i vårt försvar. Allt som händer utanför isen, det finns folk som tar som tar beslut gällande sånt, säger han till AP. 

Sergej Sjirokov säger: 

– Slava Vojnov är en bra back och en bra spelare. Så det är bra. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag