Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Spelar ingen roll – får bara massa skit"

Jonas Karlsson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jonas Karlsson kommer att vara programledare för Discoverys OS-sändningar. Foto: SVEN LINDWALL

Han ska vara det stora ansiktet utåt i Discoverys OS-sändningar.

Men många tv-tittare förknippar nog fortfarande Jonas Karlsson, 40, med SVT.

Han själv?

– När jag tittar på Vinterstudion tror jag nästan att jag ska dyka upp i programmet helt plötsligt.

I en stor intervju med SportExpressen berättar tv-profilen om vad som fick honom att sluta twittra, fotbollsreportrar i snödrivor och varför han kommer att se ut som skådespelaren Jonas Karlsson under OS.   

Det är mindre än en månad kvar till OS i Pyeongchang, som blir Jonas Karlssons åttonde i tv-karriären.

Det första gjorde han som 23-åring i Sydney.

Men trots sin erfarenhet är en sak helt annorlunda den här gången.

Karlsson har lämnat SVT för Discovery.

– OS var en stor anledning till att jag bytte kanal. Jag saknar inte SVT alls. Jag är supernöjd med min jobbtillvaro.

Jonas Karlsson har skrivit ett fyraårskontrakt med Discovery som löper fram till och med OS i Tokyo 2020.

– Det har blivit lite för mycket jobb det första året med tanke på att jag ska jobba drygt 60 procent, men det har så klart att göra med OS och all planering inför det. Jag har bland annat varit med och gjort åtta entimmesdokumentärer, vilket tog i stort sett hela förra våren.  

Hur mycket spelade pengar in när Discovery lockade över dig?

– Ganska lite faktiskt. Jag har ungefär samma lön som på SVT, men å andra sidan jobbar jag inte heltid nu. Jag har mer ledig tid nu och kan göra andra saker vid sidan om, som att föreläsa. På SVT var det svårt, det är hårdare regler där. Men för mig handlar det inte så mycket om att tjäna pengar utan mer om fritid. Jag vill inte att min dotter ska känna att hon hade en pappa som inte var där. För mig är det viktigare att vara närvarande och kunna hämta på dagis tre dagar i veckan. Det gör mig lyckligare än pengar.  

Karlsson programledare 06-16

Under OS i Pyeongchang kommer Jonas Karlsson att vara ensam programledare för OS-studion mellan klockan 06 och 16.

– När jag tackade ja tyckte det jag att det lät kul, men när Discovery i Norge presenterade sitt upplägg för någon månad sedan insåg jag att de ska ha fyra programledare på samma tid. Då tänkte jag, vad fan har jag sagt ja till.

– Det är mycket tävlingar under de tio timmarna. Men visst, jag måste sitta där och se allt så självklart kommer det att bli tufft. Med svenska ögon sett är tävlingsprogrammet bedrövligt, de alpina tävlingarna går till exempel sent på natten eller innan vår studiosändning börjar. Vilket innebär att det kommer bli luckor på flera timmar då vi kör studio utan någon liveidrott alls. Så det blir en utmaning.

Har du programlett någon så här stor tv-sändning tidigare?

– Nej, aldrig. Nu ska jag direktsända 170 timmar på 16 dagar. Folk lär väl kräkas på mig till slut, haha.

Hur mycket förbereder du dig inför ett sådant här uppdrag?

– Jag har suttit med i planeringen och ägnat i stort sett hela hösten åt OS, vilket har varit skönt. Sedan har jag följt vintersport i 15 år, så det är inte så att jag behöver sitta och plugga.

Har du tittat på Vinterstudion något i vinter?

– Ja, ganska mycket faktiskt. Men det hade jag nog gjort oavsett OS eller inte. Dels av gammal vana, men också för att jag har varit projektledare för programmet och är lite nyfiken på vad de gör. Det känns som det var väldigt nyligen jag var där, ibland känns det faktiskt nästan som jag själv ska dyka upp i Vinterstudion, även om det är ett och ett halvt år sedan jag slutade på SVT.  

Jonas Karlsson under tiden i Vinterstudion. För ett och ett halvt år sedan lämnade dock Karlsson SVT för Discovery. Foto: EMIL NORDIN

Discovery skickar en stor styrka (120 personer) till Pyeongchang, men det är i OS-sammanhang ett ganska orutinerat gäng.

– Så är det. Discovery har aldrig sänt OS tidigare, eller ramat in vintersport i ett större studioprogram överhuvudtaget. Och på reportersidan saknas det helt klart OS-erfarenhet, så det blir en jävla utmaning. Nu ska fotbollsreportrar åka och stå i snödrivor. Men någonstans tänker jag att det handlar om ett journalistiskt grundarbete och det är duktiga reportrar. Så jag gissar att de läser på, och att det inte bara är jag som sitter och tittar Vinterstudion vecka ut och vecka in.

Är du nervös för egen del?

– Jag har ju inte varit jättemycket programledare på senaste tiden, så jag känner mig inte så varm i kläderna i den rollen, det kan jag medge. Men nervös kan jag inte säga att jag är, det är mer det att jag inte vill att det ska ta fyra dagar innan jag är i gång. Jag vill att det ska ta fyra minuter, max. Vi kommer att bedömas i tittarnas ögon vad vi presterar de tre-fyra första dagarna.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag. 

I höst har du jobbat en hel del med VM-kvalet i fotboll, hur var det?

– Jag har inte jobbat med fotboll sedan Lagerbäck-eran, men jag blev glatt överraskad. Jag tycker att landslaget är öppnare nu och mer tillgängligt än tidigare. Jag kände mig mer välkommen som journalist.

Jonas Karlsson tillsammans med fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Vad tror du att det beror på?

– Flera saker, men Janne (Andersson, förbundskapten) har satt sin prägel, och det finns ingen superstjärna längre som suger åt sig all uppmärksamhet och det tror jag också spelar in. Det var annorlunda när spelare som Henke Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan var med. Då kändes det svårare att komma nära.

"Fick bara massa skit"

Du syns inte så mycket i sociala medier längre, varför?

– Nä, jag har slutat twittra. Det ger mig väldigt lite. Jag tyckte att det var kul i början när det var nytt och högt i tak med åsikter. Men nu känns det som att det inte spelar någon roll vad man skriver eller tycker så får man massa skit tillbaka. Många använder Twitter som ett ryggdunkarforum. De ska visa upp vad de gör och vill att andra ska skriva hur bra de är. Jag är helt ointresserad av sådana saker. Jag skiter i vad andra tycker.

– I framtiden tror jag att det kommer att finnas en exklusivitet i att inte vara exponerad överallt. Utan att det i stället skapar ett värde när man väl syns. Och jag har gott om tid att visa vad jag kan under OS.

Hur många medaljer tror du att Sverige tar i OS?

– Inte lika många som i Sotji eftersom längdåkning känns svagare den här gången. Tio medaljer kanske, men jag brukar tippa dåligt.

Och vem/vilka har störst guldchans?

– Lag Edin i curling. Jag tycker att de var överlägsna i EM senast och får de bara ordning på skador och lyckas hålla ihop laget tror jag att det är stor chans. Sedan är Sandra Näslund en stor guldkandidat i skicross.

Du kommer att synas i tv tio timmar om dagen under hela OS, vem bestämmer vad du ska ha på dig?

– I grund och botten bestämmer jag själv men Discovery har tagit in en amerikansk stjärnstylist som bland annat har stylat Barack Obama. Så jag har fått supermycket snygga kläder. Men det var roligt när hon hade googlat mig första gången för att se vad jag brukar ha på mig och sedan skickade tillbaka massa skärmdumpar på saker hon tyckte att jag passade i.

– Alla bilderna var på skådespelaren Jonas Karlsson, haha.

Så nu kommer du att se ut som skådespelaren Jonas Karlsson under hela OS?

– Haha, ja. Men han har väl bra klädsmak?  

Jonas Karlsson kommer att sitta i sändning tio timmar om dagen i 16 dagar. Foto: SVEN LINDWALL