Patrick Ekwall. Foto: SVEN LINDWALLPatrick Ekwall. Foto: SVEN LINDWALL
Patrick Ekwall. Foto: SVEN LINDWALL
OS-rapport i ”Nyhetsmorgon” Foto: TV4OS-rapport i ”Nyhetsmorgon” Foto: TV4
OS-rapport i ”Nyhetsmorgon” Foto: TV4

”Sorgligt att se, är det värdigt?”

Publicerad

Patrick Ekwall är inte nöjd med hur TV4 bevakar OS.

Nu riktar han skarp kritik mot sin forna arbetsgivare.

"Det är sorgligt att se", skriver Ekwall på sin blogg på Eurosports hemsida.  

I maj 2017 stod det klart att Patrick Ekwall skulle göra comeback i rikssänd tv igen. 52-åringen skrev på för Discovery Networks Sweden – och under Eurosports sändningar från OS i Pyeongchang syns han frekvent i rutan. 

Eurosport har rättigheterna till OS och sänder hundratals timmar från spelen. Ekwalls forne arbetsgivare, TV4, har desto mindre ambitioner. Nu har tv-profilen riktat kritik mot hur hans gamla kanal rapporterar från spelen. 

"Sorgligt att se"

"Jag vet att det är nya tider och jag vet att det är som det är med rättigheter. Ändå är det sorgligt att se att TV4 endast är på plats med ett enmansteam på ett OS (om än den förträfflige Johan Forsstedt). Det är ändå Sveriges största TV-kanal med seriös nyhetsverksamhet", skriver Ekwall på sin blogg på Eurosports hemsida.  

Ekwall påpekar att både Expressen och Aftonbladet har en större tv-styrka på plats i Pyeongchang, och att SVT, som saknar OS-rättigheter för tredje olympiska spelet i rad, också har flera utsända närvarande. 

"Är det värdigt?"

Ekwall är även kritisk till hur Johan Forsstedt används som OS-reporter i TV4-succén Nyhetsmorgon. 

"Nya tider, som sagt, och pengar inblandat, men att se TV4 göra liverapporter till Nyhetsmorgon från en iPhone… är det verkligen värdigt en stor nationell TV-kanal med nyhetsverksamhet?", skriver Ekwall. 

TV4 har inget officiellt avtal med Discovery, vilket innebär att man får begränsade klipprättigheter och inga möjligheter att göra intervjuer inne på ackrediterat område.

TV4 vill dock inte gå i svarsmål med Ekwall.

– Inga kommentarer, säger TV4 och C More Sports presschef Martin Nersing. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag