Alex Harvey Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅNAlex Harvey Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Alex Harvey Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅNFoto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
 Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Alex Harvey flydde mixade Foto: PETTER LANDÉNAlex Harvey flydde mixade Foto: PETTER LANDÉN
Alex Harvey flydde mixade Foto: PETTER LANDÉN

Bryter mot reglerna – flyr efter fiaskot

Publicerad
Uppdaterad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Samtliga svenska gick vidare från sprintkvalet.

Men en av guldfavoriterna – Alex Harvey – blev utslagen.

– Det är en jätteskräll, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Kanal 5.

– Harvey är en av få som kan utmana Johannes Hösflot Kläbo, säger den norske experten Öyvind Godö.

De svenska damerna imponerade i sprintkvalet – där Stina Nilsson var snabbast av alla. Samtliga svenskor placerade sig topp 14.

Även i herrkvalet gick det bra – alla gick vidare.

– Ett jättebra svenskt kval, säger experten Per Elofsson i Kanal 5.

Supertalangen Johannes Hösflot Kläbo var som väntat med högt upp i fältet, och tog sig enkelt vidare till kvartsfinalerna som tvåa bakom prologvinnaren Ristomatti Hakola.

Men för Alex Harvey, med tre mästerskapsmedaljer i sprint och sprintstafett, gick det tyngre.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Det är en jätteskräll"

Kanadensaren var för många en medaljkandidat på dagens distans, men får alltså inte ens chansen att utmana om pallplatserna.

– Det är en jätteskräll, säger kommentatorn Roberto Vacchi i Kanal 5.

Sveriges landslagsåkare Emil Johansson, som inte är med i OS, håller med.

– Harvey missar aldrig ett kval, det är väldigt överraskande, säger Johansson i SportExpressen TV.

– Det är ett fiasko, helt klart.

Även i Norge får missen stor uppmärksamhet. NTB kallar det för en "sensation", Dagbladet för "en chock".

– Det är en jättestor skräll. Harvey är ju en av få åkare som kan utmana Johannes Hösflot Kläbo i en spurt, säger Dagbladets expert Öyvind Godö.

Harvery flydde efter fiaskot

Alex Harvey var märkbart besviken efter fiaskot i kvalet. Kanadensaren vägrade svara på frågor efter loppet, och flydde den mixade zonen.

30-åringen bröt därmed mot reglerna. Man måste nämligen gå igenom den mixade zonen – men man behöver inte svara på några frågor. Vad han riskerar för straff? På sin höjd en varning.

Bland övriga åkare som försvann i kvalet märks framför allt Lucas Chanavat. Även Andrew Newell, Dominik Baldauf och Maciej Stareka åkte ut.

Johannes Hösflot Kläbo vann sprinten före Federico Pellegrino.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag