Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Skräcken – för sina egna fans

Publicerad

PYEONGCHANG. Ryska olympier har fått åka till OS på nåder.

Nu fruktar nationens stora guldhopp Maxim Burov att de kan straffas – på grund av sina egna supportrar. 

– Det är farligt för oss att det kommer så många fans med ryska flaggor, säger han.

I början av december stod det klart att nationen Ryssland inte får delta i OS.

Samtidigt slog IOK också fast att de ryska idrottare som uppfyller vissa kriterier och som kan visa att de inte varit dopade får delta i OS under den olympiska flaggan och i neutrala kläder med beteckningen OAR (Olympic athletes from Russia.

Det betyder att det råder strikta förbud för de ryska utövarna mot att bära den ryska flaggans färger och ordet "Russia" på sina kläder.

 

 

Under fredagens invigningsceremoni tågade den 169 personer stora truppen in över Olympiastadion i Pyeongchang iklädda diskreta, silvergråa jackor och en vit halsduk.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

Ryska oron – för egna fansen

Samtidigt vajade ryska flaggor på läktarna under stort jubel från de ryska fansen. Freestylestjärnan Maxim Burov gladdes efter öppningsceremonin, men var också kluven.  

– Stödet från fansen är väldigt trevligt. Men det är farligt att våra fans kommer med ryska flaggor, säger han.

IOK har varit tydliga med att ryska utövare som överträder förbudet mot att bära ryska färger på sina kläder kommer att bestraffas och i värsta fall diskvalificeras.

– Fansen kommer säkert vilja ta bilder med oss intill dem, så vi är på vår vakt där utifall folk kommer vilja posera oss i närheten av ryska flaggor, säger Burov.

– Samtidigt är det väldigt fint att våra fans kommer hit för att stötta oss, att de inte har gett upp hoppet om oss och övergett oss i de här svåra tiderna.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag